+
-
Het Gasthuismuseum registreert haar collectie in een collectieregistratiesysteem specifiek voor musea: Adlib. Het doet dat conform de internationale museumstandaarden. De collectie van het Gasthuismuseum bestaat uit ongeveer 10.000 objecten. Registratie betekent dat alle objecten genummerd zijn, dat ze een plaats hebben toegekend gekregen en dat er een basistoelichting over het object is opgenomen in het registratiesysteem.
Adlib heeft geen ontsluitingsmodule, waardoor het registratiesysteem beperkt blijft tot de interne werking van het museum. Uiteraard genereert het veel output voor publieksactiviteiten zoals tentoonstellingen en publicaties, maar de eigenlijke opzoekingen gebeuren enkel door personeelsleden van dienst Erfgoed.
Vlaanderen biedt sinds kort een ontsluitingsmodule aan voor museumcollecties: Erfgoedinzicht. Achter het ontsluitingsportaal van Erfgoedinzicht zit een nieuwe web-based versie van Adlib. Vlaanderen raadt musea met een kwaliteitslabel aan om aan te sluiten bij Erfgoedinzicht. Grote musea maakten reeds de overstap, ook gelijkaardige musea in Lier en Turnhout migreren momenteel.
Vlaanderen vraagt enerzijds een minimum aan kwaliteit voor de data die musea inputten, maar biedt anderzijds een zekerheid naar ondersteuning en beheer van het portaal.
Het Gasthuismuseum wenst de overstap naar Erfgoedinzicht te maken, net zoals het Jakob Smitsmuseum te Mol. Erfgoedcel k.ERF biedt ondersteuning bij de overstap. Het voorstel is om de data rechtstreeks in te putten in de nieuwe web-based versie.
Hou ook rekening met de GDPR wetgeving als er persoonsgegevens worden meegegeven en sluit een verwerkersovereenkomst af.
Het College van Burgemeester en Schepenen beslist om de collectie van Gasthuismuseum Geel te registreren en ontsluiten via Erfgoedinzicht van Vlaanderen tegen de jaarlijkse licentiekost van 100,00€ en daar bij nog gedurende deze beleidsperiode de oude versie van Adlib te behouden tegen een licentiekost van 354,58€ per jaar zodat de configuratie goed kan verlopen.