Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2020089608
Dossiernummer gemeente: 202000439
Inrichtingsnummer: 20200708-0085
De gemeente Geel heeft op 21/09/2020 een aanvraag omgevingsproject ontvangen voor Uitbreiding sporthal Axion. De aanvraag werd op 23/10/2020 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Stad Geel
Werft 20 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Kleinhoefstraat 4, Kleinhoefstraat 4A, Zwaarvoerdersspoor 4 te 2440 Geel
Kadastrale ligging: Afdeling 13376, sectie G, perceel 309C, 309E
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
Koninklijk besluit van 28 juli 1978 - Gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28/07/1978
bestemming: gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut
In de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen zijn woongelegenheden toegestaan voor zover die noodzakelijk is voor de goede werking van de inrichtingen (artikel 17 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Onder “gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen” dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig.
Ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 06/07/2012
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
De aanvraag betreft Uitbreiding sporthal Axion
Type handelingen: stedenbouwkundige handelingen, exploitatie van een ingedeelde inrichting
Rubrieknummer | Omschrijving | Klasse |
3.2.2°a) | 3.2.2°a) - het lozingspunt ligt in een centraal gebied of een collectief geoptimaliseerd en indiv... | 3 |
De aanvraag betreft het verbouwen en uitbreiden van de sporthal Axion.
Volgende werken maken deel uit van de aanvraag:
De nieuwe sporthal heeft een oppervlakte van 4507m² en het hoogste punt bedraagt 12,5m.
Er wordt een fietsenstalling voor 500 fietsen voorzien.
De auto's parkeren op de parkeerplaats die vergund is met aanleg van de tegenoverliggende voetvalterreinen.
In de nieuwe sporthal worden verschillende functies voorzien:
Openbaar onderzoek
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 31/10/2020 t.e.m. 29/11/2020. Er werden 0 bezwaren ingediend.
Op 23/10/2020 werd advies gevraagd aan Stad Geel, dienst openbare werken en verkeer.
Op 23/10/2020 werd advies gevraagd aan Brandweerzone Kempen.
Op 23/10/2020 werd advies gevraagd aan Toegankelijk Vlaanderen.
Op 23/10/2020 werd advies gevraagd aan Stad Geel - groenambtenaar.
///
Planologische toets
In de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen zijn woongelegenheden toegestaan voor zover die noodzakelijk is voor de goede werking van de inrichtingen (artikel 17 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Onder 'gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen' dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Zwaarvoerdersspoor)
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie « wonen », « verblijfsrecreatie », dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, « gemeenschapsvoorzieningen » of « openbare nutsvoorzieningen », kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.
Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend.
Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Artikel 8 van het decreet van 5 juli 2013 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad van 8 oktober 2013) legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd wordt. Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Enkel wordt bij toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden door de plaatsing van een hemelwaterput of de aanleg van een infiltratievoorziening.
Mer-screening
Er werd een mer-screening toegevoegd. Mogelijk effecten op mobiliteit, watersysteem en geluid en trillingen worden besproken. Deze worden verder besproken bij Milieuaspecten
Natuurtoets
Het dichtst bijzijnde beschermingsgebied;Habitatgebied: “Valleigebied van de Kleine Nete met brongebieden, moerassen en heiden”, ligt ten noorden van het project, op meer dan 2200 meter.
Ten zuid-oosten ligt beschermingsgebied; Habitatgebied: Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor op 3530 meter.
Er wordt geen betekenisvolle aantasting verwacht van de aanwezige natuurwaarden ten gevolge van dit project.
Erfgoed-/archeologietoets
///
Mobiliteit
Het project heeft een beperkte impact op de mobiliteit in vergelijking met de huidige toestand. Er wordt verwacht dat de bijkomende sportfaciliteiten geen grote bijkomende verkeersstromen gaan veroorzaken.
Toegankelijkheidstoets
Het advies van Toegankelijk Vlaanderen, dd. 23/11/2020 dient gevolgd te worden. De voorwaarden werden opgenomen in de voorwaarden van dit verslag.
Decreet grond- en pandenbeleid
///
Scheidingsmuren
///
Milieuaspecten
Zaal voor sportmanifestaties/ polyvalente zaal
In de aanvraag wordt een uitbreiding van het bestaande sportcomplex gevraagd. De bestaande constructie wordt afgebroken en er wordt een volledig nieuw complex gemaakt. In het complex zijn wordt een polyvalente zaal en een grote sportzaal voorzien.
De exploitant moet aan de voorwaarden opgenomen in hoofdstuk 5.32. voldoen. Deze zijn met name belangrijk voor de veiligheid van de toeschouwers.
Wat betreft de zitjes in de tribune in de grote sportzaal komt dit niet overeen.
Conform artikel 5.32.3.3. betreffende de inrichting van de zaal mogen de rijen zitplaatsen niet meer dan tien zitplaatsen omvatten, als er maar één gang voor bestaat. Ze mogen twintig zitplaatsen omvatten als er twee gangen voor bestaan.
Het is niet af te leiden uit dit plan of de uiterste linkse en rechtse plaatsen voorzien zijn van 2 gangen. Indien dat niet het geval is, mogen hier maar 10 zitjes worden voorzien. De rijen met meer dan 20 zitjes naar elkaar moeten aangepast worden. De vergunningverlenende overheid kan hierop een afwijking voorzien indien er een simulatie van de circulatie werd toegevoegd aan de aanvraag. Dat is niet het geval.
Best kijkt de exploitant hoofdstuk 5.32, Artikel 5.32.3.2. Bouw, 5.32.3.3. Inrichting van de zaal, artikel 5.32.1.3 tot en met 5.32.1.9 betreffende veiligheidsmaatregelen en noodplanning (ook grootte van de deuren bijvoorbeeld) na alvorens de bouw aan te vatten. Ook het verslag van de brandweer moet hierbij worden meegenomen.
De exploitant maakt hiervan een verslag op en bezorgd dit aan de dienst Wonen en Leefomgeving.
De voorzieningen voor dans zijn uitgerust met audio-installaties. Het geluidsniveau blijft daarbij beperkt tot onder LAeq,15min 85dB(A)
Geluid en trillingen
Voor het gebruik van de zaal als fuifzaal moet een aparte aanvraag worden gedaan bij de burgemeester indien met wenst af te wijken van een geluidniveau van maximaal LAeq,15min 85dB(A).
De exploitant dient de nodige maatregelen te treffen om de buurt niet te hinderen.
Volgende maatregelen wordt hiervoor genomen:
Energie
De aanvrager neemt in zijn aanvrager op dat hij 2.715,45 PJ primair energieverbruik zal hebben in de toekomst. Omdat dit een onrealistisch hoog verbruik is werd hierover meer informatie ingewonnen bij het studiebureau die de EPB heeft opgesteld. Het betreft een foutieve omrekening. In feite gaat het om een primair energieverbruik van 0.002 PJ. Een energiestudie/ planning dient dus niet te worden opgemaakt.
Lucht
De exploitant plaatst verschillende warmtepompen, met een totaal thermisch vermogen van 279,20 kW en koelmiddel R410A (totaal: 116.30kg). Dit koelmiddel is een F-gas en heeft een global warming potential (GWP) van 2.088 ton CO2-equivalent. De installaties met F-gassen zijn onderworpen aan strengere regels wat betreft de controle op lekdichtheid en onderhoud van de installaties. Die keuringsfrequentie is afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel per installatie. Alle koelinstallaties met 3 kg of meer aan ozonlaag afbrekende stoffen als koelmiddel (zoals bijvoorbeeld HCFK-22 ) moeten minimaal éénmaal per 12 maanden worden onderzocht op goed functioneren en op mogelijke lekverliezen. Afhankelijk van het koelmiddel en de koelmiddeleninhoud is deze keuringsfrequentie strenger.
Meer informatie voor het berekenen van de keuringsfrequentie en bepalingen voor de uitbating van koelinstallaties/ warmtepompen met F-gassen kan men raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/bepalingen-voor-koelinstallaties-met-f-gassen-enof-ozonlaag-afbrekende-stoffen
Indien op een installatie geen verstrengde controle van toepassing is conform de Europese verordening, wordt om de impact naar de omgeving door het lekverliezen tgv. F-gassen te beperken, voorgesteld om een onderzoeksfrequentie op te leggen van 3 jaar. Tijdens dit onderzoek wordt de installatie onderworpen aan een volledige controle en onderhoud.
De overige voorschriften voor exploitatie van koelinstallaties blijven van toepassing.
moet de exploitant voldoen aan de bepalingen opgenomen
Afvalwater
De aanvraag betreft het lozen afvalwater met een debiet van 897 m³ / jaar. Het project is gelegen in centraal gebied. De algemene lozingsvoorwaarden opgenomen in Vlarem II, artikel 4.2.8.2.1. zijn van toepassing.
Met uitzondering van dit artikel wordt wel een sceptische put opgenomen in de aanvraag en deze wordt in het advies van Aquafin ook opgelegd. Dit om te voorkomen dat de riolering wordt overbelast bij sportmanifesties waarbij plots een grote hoeveelheid afvalwater op de riolering terecht komt. Door de sceptische put wordt dit vertraagd afgevoerd naar de riolering.
Voor het project werd advies gevraagd aan de rioolbeheerder Aquafin. Dit advies is gunstig onder voorwaarden. Het advies dient gevolgd te worden.
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Goede ruimtelijke ordening
De aanvraag is inpasbaar in de omgeving en verenigbaar met de goede plaatselijke aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 31/10/2020 tot 29/11/2020.
Resultaat: er werden geen bezwaren ingediend.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van volgende adviezen:
Het advies van stad Geel, dienst openbare werken en verkeer afgeleverd op 02/12/2020 is volledig gunstig.
Het advies van Brandweerzone Kempen afgeleverd op 19/11/2020 is volledig gunstig
Het advies van Toegankelijk Vlaanderen afgeleverd op 23/11/2020 is gedeeltelijk gunstig
Het advies van stad Geel, groenambtenaar afgeleverd op 24/11/2020 is volledig gunstig
Besluit
De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies met voorwaarden.
Voorwaarden
De werken dienen uitgevoerd volgens de goedgekeurde plannen.
Het advies van de Brandweer, dd. 19/11/2020 dient gevolgd te worden.
Het advies van Aquafin dient gevolgd te worden. Dit advies is beschreven in het rapport “Hydraulisch en technisch advies”.
Het advies van Toegankelijk Vlaanderen, dd. 23/11/2020 dient gevolgd te worden:
Het advies van de groenambtenaar dient gevolgd te worden:
Als men de bestaande aansluiting herbruikt, dient men zelf de huisaansluitputjes RWA en DWA te plaatsen op eigen terrein nabij de rooilijn met onderlinge afstand van min. 0,5m en max. 1m. De huisaansluitputjes dienen van kunststof te zijn (RWA: grijs met diameter 250mm, DWA: roodbruin met diameter 315mm). Deze putjes mogen niet met elkaar verbonden zijn. Na de putjes voorziet men een gemengde aansluiting met opsplitsing. Als men geen noodoverloop voorziet vanuit de infiltratievoorziening naar de openbare riolering hoeft men geen huisaansluitputje RWA te plaatsen. Als men de bestaande aansluiting niet herbruikt, dient men een aanvraag te doen voor de nieuwe aansluiting bij de dienst grondgebonden zaken.
Bijzondere milieuvoorwaarden
De exploitant moet aftoetsen of de bouw in overeenstemming is met alle opgelegde voorwaarden. De voorwaarden die in de adviezen zijn opgenomen worden per bepaling afgetoetst. Hiervan wordt een verslag opgesteld en bezorgd aan de dienst wonen en leefomgeving tav. grondgebondenzaken@geel.be met de vermelding van het dossiernummer.
Onverminderd andere bepaling worden volgende adviezen afgetoetst:
Een afwijking op artikel 5.32.3.3. betreffende de inrichting van de zaal, VLAREM II, wordt niet gegeven. De plannen zoals voorgesteld in de aanvraag mogen wat betreft de inrichting van de sportzaal niet uitgevoerd worden zoals aangevraagd.
Om de impact naar de omgeving door het lekverliezen tgv. F-gassen te beperken wordt een minimum frequentie voor onderhoud en nazicht van warmtepompen en koelinstallaties opgelegd van 3 jaar. Tijdens dit onderzoek wordt de installatie onderworpen aan een volledige controle en onderhoud.
Andere bepalingen blijven van toepassing, alsook strengere normen van toepassing op warmtepompen met F-gassen. Deze kunnen leiden tot een hogere keuringsfrequentie.
Meer informatie voor het berekenen van de keuringsfrequentie en bepalingen voor de uitbating van koelinstallaties/ warmtepompen met F-gassen kan men raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/bepalingen-voor-koelinstallaties-met-f-gassen-enof-ozonlaag-afbrekende-stoffen
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De werken dienen uitgevoerd volgens de goedgekeurde plannen.
Het advies van de Brandweer, dd. 19/11/2020 dient gevolgd te worden.
Het advies van Aquafin dient gevolgd te worden. Dit advies is beschreven in het rapport “Hydraulisch en technisch advies”.
Het advies van Toegankelijk Vlaanderen, dd. 23/11/2020 dient gevolgd te worden:
Het advies van de groenambtenaar dient gevolgd te worden:
Als men de bestaande aansluiting herbruikt, dient men zelf de huisaansluitputjes RWA en DWA te plaatsen op eigen terrein nabij de rooilijn met onderlinge afstand van min. 0,5m en max. 1m. De huisaansluitputjes dienen van kunststof te zijn (RWA: grijs met diameter 250mm, DWA: roodbruin met diameter 315mm). Deze putjes mogen niet met elkaar verbonden zijn. Na de putjes voorziet men een gemengde aansluiting met opsplitsing. Als men geen noodoverloop voorziet vanuit de infiltratievoorziening naar de openbare riolering hoeft men geen huisaansluitputje RWA te plaatsen. Als men de bestaande aansluiting niet herbruikt, dient men een aanvraag te doen voor de nieuwe aansluiting bij de dienst grondgebonden zaken.
Bijzondere milieuvoorwaarden
De exploitant moet aftoetsen of de bouw in overeenstemming is met alle opgelegde voorwaarden. De voorwaarden die in de adviezen zijn opgenomen worden per bepaling afgetoetst. Hiervan wordt een verslag opgesteld en bezorgd aan de dienst wonen en leefomgeving tav. grondgebondenzaken@geel.be met de vermelding van het dossiernummer.
Onverminderd andere bepaling worden volgende adviezen afgetoetst:
Een afwijking op artikel 5.32.3.3. betreffende de inrichting van de zaal, VLAREM II, wordt niet gegeven. De plannen zoals voorgesteld in de aanvraag mogen wat betreft de inrichting van de sportzaal niet uitgevoerd worden zoals aangevraagd.
Om de impact naar de omgeving door het lekverliezen tgv. F-gassen te beperken wordt een minimum frequentie voor onderhoud en nazicht van warmtepompen en koelinstallaties opgelegd van 3 jaar. Tijdens dit onderzoek wordt de installatie onderworpen aan een volledige controle en onderhoud.