De stad Geel werkt sinds 2014 als pilootgemeente aan de opmaak van een Beleidsplan Ruimte Geel als opvolger van het gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. In september 2017 heeft de gemeenteraad van Geel het beleidsplan vastgesteld als nieuwe toekomstvisie voor de stad.
Vier beleidskaders zijn uitgewerkt. Een belangrijk onderdeel van het beleidsplan is het behoud van de groene open ruimte in Geel, zowel in het buitengebied als in de woonkernen. Het pilootproject BRV zet dan ook in op het toevoegen van een beleidskader Open ruimte, met aandacht voor omgaan met woonlinten, professionele landbouw en verweving van natuur, landbouw en recreatie. Dit vijfde beleidskader ‘Open ruimte’ is momenteel in opmaak.
Gelijktijdig met dit beleidsplanningsproces wil de stad werk maken van de uitvoering van het plan, zodat duidelijk wordt dat het plan concrete resultaten beoogt op terrein. Daarom wenst Geel in te zetten op de uitvoeringsgerichte uitdieping van het beleidskader ‘Open ruimte’ door de opmaak van een inrichtingsvisie en hieruit voortvloeiend, de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de groene dooradering van Geel.
Vandaar stellen we voor om in te zetten op de tweede oproep voor de pilootprojecten BRV specifiek voor het hoofdthema ‘Een lokale strategie om groenblauwe netwerken te realiseren’.
Met ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid wenst stad Geel op korte termijn de visie voor de groene dooradering van Geel op te maken en vervolgens ook te realiseren. Met deze doelstelling zet stad Geel in op diverse krachtlijnen die voortvloeien uit de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen:
Het pilootproject beoogt volgende delen: de opmaak van een inrichtingsvisie, de opmaak van een realisatiegerichte transitieagenda en daaruit voortvloeiend de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Groene dooradering Geel.
De te behalen resultaten van het pilootproject BRV binnen de subsidieperiode:
Het college van burgemeester en schepenen heeft de opdracht voor het uitwerken van een inrichtingsvisie en een RUP voor de groene dooradering van Geel in zitting van 20 april 2020 toegewezen aan Atelier Romain, samen met FOReST landschapsarchitectuur en ECO-InSight.
De gevraagde subsidie voor het pilootproject BRV is de basissubsidie van 20.000 euro. De opmaak van de inrichtingsvisie en RUP werd door de studiebureaus geraamd op ca. 96.000 euro. De subsidie zal ook aangereikt kunnen worden om de participatiemomenten mee te helpen organiseren, maar evenzeer om het instrumentarium en compensatieregelingen mee helpen uit te denken i.f.v. ontharding van het buitengebied en compensatie binnen de plangebieden. Dit kan leerpunten opleveren voor overige gelijkaardige projecten over heel Vlaanderen. De subsidie kan ook gebruikt worden om nader te bepalen concrete acties uit te voeren.
De Vlaamse overheid wil samen met gemeentelijke pioniers de uitgezette beleidslijnen van de strategische visie BRV aangrijpen om op een vernieuwende manier in het lokale ruimtelijke beleid aan de slag te gaan en een bredere maatschappelijke doorwerking ervan mogelijk te maken.
Het departement omgeving subsidieert gemeenten die in het kader van hun beleidsplanningsproces een uitvoeringsgerichte strategie ontwikkelen voor de bouwshift of voor groenblauwe netwerken, en ook gemeenten die een beleidsmatige aanpak opzetten rond de inzet van stedenbouwkundige lasten om hiermee doelstellingen van de strategische visie BRV te realiseren.
Geselecteerde pilootprojecten BRV zullen via een subsidietraject van 18 maanden ondersteund worden en in samenwerking met het Departement Omgeving kennis kunnen opbouwen en delen met andere gemeenten.
Projecten kunnen ingediend worden van 1 augustus 2020 tot 1 oktober 2020.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de subsidieaanvraag “Groene dooradering Geel” als Pilootproject BRV (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) en vraagt aan de dienst Stadsontwikkeling en Kernversterkend Beleid om het subsidiedossier voor 1 oktober 2020 bij het Departement Omgeving in te dienen.