Terug
Gepubliceerd op 07/08/2020

2020_CBS_02227 - Participatie speelruimteprojecten 2020 - Kennisname

College van Burgemeester en Schepenen
ma 03/08/2020 - 13:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Marleen Verboven, Ben Van Looveren, Marlon Pareijn, Francois Mylle

Afwezig

Griet Smaers, Bart Julliams, Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_02227 - Participatie speelruimteprojecten 2020 - Kennisname 2020_CBS_02227 - Participatie speelruimteprojecten 2020 - Kennisname

Motivering

Argumentatie

We willen het online participatieplatform Idee Voor Geel meer gebruiken om ook projecten van speelruimte bekend te maken waar mensen online hun ideeën over kunnen geven. Hoe meer projecten erop geplaatst worden, hoe meer mensen terug zullen komen kijken en hoe interessanter het ook wordt voor een breder publiek. De uitdaging is om ook jongeren (kinderen) er naartoe te krijgen, hiervoor wordt samengewerkt met de dienst jeugd.
Er is ook het voorstel om per project een tijdslijn te installeren met aanduiding van een stand van zaken van waar het project zich bevindt, wat het interessant(er) maakt om te volgen.

De voorstellen werden al een eerste maal afgetoetst met Dominique Luyckx van de participatiecel en met de communicatiedienst. Zij zullen ondersteuning bieden vanuit hun expertise. 

In de loop van de trajecten kunnen nog wijzigingen in de methodiek gebeuren indien dit nodig/beter blijkt. 

De jeugddienst communiceert over de bevragingen met kinderen/jongeren via sociale media. Ook dienst communicatie zal hierover communiceren via hun kanalen waar het nodig geacht wordt. Soms moet slechts een beperkte doelgroep aangesproken worden (vb. een buurt) en hoeft het niet algemeen gecommuniceerd te worden. 

Aanleiding en context

Dit jaar zijn er nog een aantal (kleine en grote) projecten van speelruimte gepland waarbij we inspraak/participatie willen organiseren. We willen het CBS informeren zodat de leden op de hoogte zijn waarover en hoe burgers bevraagd zullen worden. 

Projecten:

  • Nieuwe speeltoestel(len) voor speelplein Pastoor Dergentstraat (en in het najaar mogelijk al een bevraging voor speelplein Zeven Heerdgangen):
    Kinderen en ouders kunnen mee nadenken over welk speeltoestellen aangekocht zullen worden om het speelplein aantrekkelijker te maken.
    Hoe?
    1) Fysiek ter plaatse (datum nog te bepalen). Rekening houdend met de coronamaatregelen zal bekeken worden op welke manier dit best kan. We trachten een online methodiek te ontwerpen die men ter plaatse op de eigen laptop, tablet of smartphone kan gebruiken. We zijn ter plaatse aanwezig voor uitleg en bespreking (en voorzien zelf ook enkele tablets).
    2) Na deze dag kunnen mensen die niet aanwezig konden zijn hun ideeën nog geven via het participatieplatform Idee Voor Geel.
    Na de eerste bevraging zal een voorstel op Idee Voor Geel geplaatst worden waar nog eens op gereageerd kan worden (eventueel kan er ook gestemd worden). Hierna kan dan de definitieve beslissing genomen worden en de verdere uitwerking gebeuren. 
  • Inrichten van publieke ontmoetingsplaatsen (In 2021 is er budget voorzien in de meerjarenplanning voor het inrichten van publieke ontmoetingsplaatsen voor jongeren):
    Hoe?
    1) De eerste stap is om, op basis van observaties, inspraak en participatie, na te gaan welke voorzieningen betekenis hebben voor jongeren/tieners en om zo het bestaande en gewenste tienerweefstel in kaart te brengen. Dit willen we samen met de jongeren zelf doen, o.a. door hen op het openbaar domein op te zoeken, maar ook door hen warm te maken om via Idee Voor Geel hun ideeën te geven. Via een formulier kunnen ze suggesties geven en de huidige/gewenste ontmoetingsplaatsen aanduiden op een kaart (mogelijkheid wordt nog bekeken). De resultaten worden achteraf onder andere afgetoetst via de jeugdraad,...
    2) Ook voor de volgende stappen in het proces zullen de tieners/jongeren zoveel mogelijk en op verschillende manieren betrokken worden bij het uitwerken van de publieke ontmoetingsplaatsen. Zo kunnen zij via Idee Voor Geel aangeven hoe ze bepaalde plaatsen zouden willen inrichten. 
  • Project Samen leren samen spelen De Burgstraat - Inspraak en participatie op twee fronten:
    Hoe?
    1) Over mobiliteit: We willen met dit project inzetten op een veiligere schoolomgeving en acties/ingrepen mee integreren in het ontwerpplan langs de straatkant. De kinderen van de school werden hierover al bevraagd en op basis van die resultaten zullen vervolgens de ouders, buren, leerkrachten en begeleiders gevraagd worden om mee oplossingen uit te werken. Dit gebeurt tijdens een fysieke participatieavond op 9/09/2020, alsook via het digitale platform van Idee Voor Geel. Beide initiatieven worden uitgewerkt in samenwerking met de projectgroep die werkt rond veilige schoolomgevingen.
    2) Over de (her)inrichting van de kleuterspeelplaats en de tuin van de Bengelbende: de kinderen van de school werden hierover al bevraagd en in de zomer zullen de kinderen in de opvang nog verder bevraagd worden door de begeleiding.
    Voor de leerkrachten en begeleiding is er een participatiedag voorzien op 1 oktober.
    Er wordt nog bekeken om ook voor de ouders bijvoorbeeld een online participatieavond te organiseren. Dit moet nog verder uitgewerkt worden.
    Ook het platform van Idee Voor Geel kan hierbij ingezet worden.
    Na de bevragingen kan Regionaal landschap aan de slag voor het uitwerken van een (voor)ontwerp. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester neemt kennis van de inspraak/participatie die bij speelruimteprojecten zal georganiseerd worden: aankoop van speeltoestel(len), inrichten van publieke ontmoetingsplaatsen, Samen leren samen spelen Burgstraat. Hiervoor zullen verschillende methodieken toegepast worden.

Artikel 2

Een belangrijke instrument dat voor de inspraak/participatie gebruikt zal worden is het participatieplatform Idee Voor Geel. Dit wordt mee uitgewerkt en ondersteund door de dienst communicatie.