Terug
Gepubliceerd op 21/03/2023

2023_CBS_00694 - Subsidie UiTPAS Verenigingen - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 20/03/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00694 - Subsidie UiTPAS Verenigingen - Goedkeuren 2023_CBS_00694 - Subsidie UiTPAS Verenigingen - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Vanaf 1 januari 2023 zijn we ingestapt in UiTPAS Kempen. Hiermee is de Geelse Vrijetijdspas zoals we die kenden stopgezet. Ook verenigingen kunnen partner worden van UiTPAS. Zij engageren zich dan om als 'organisator' ook bij  te dragen in de solidaire kostenverdeling waarbji ze 40% van de lidgelden, deelnameprijzen voor mensen met een UiTPAS met het kansentarief zelf dragen. Voor verenigingen kan dit een grote drempel zijn om mee in te stappen wat jammer zou zijn gezien we met UiTPAS vooral willen inzetten op vrije tijdsparticipatie, ook in het verenigingsleven.  

Argumentatie

Inzetten op vrijetijdsparticipatie en drempels hiervan wegwerken is cruciaal in onze huidige samenleving. Een belangrijke partner daarbij zijn de verenigingen, en zeker het rijke verenigingsleven dat wij kennen in Geel. Daarom vinden we het ook belangrijk dat zo veel mogelijk Geelse verenigingen instappen in het UiTPAS verhaal.  Door UiTPAS wordt immers de financiële drempel tot participatie al (gedeeltelijk) weggenomen voor mensen in armoede. Bovendien is de UiTPAS minder stigmatiserend omdat men ook punten kan sparen bij activitetien van verenigingen, dus voor alle leden en deelnemers is het een voordeel om een UiTPAS te hebben.

Verenigingen die UiTPAS partner worden, gaan  akkoord met het principe van de solidaire kostenverdeling die UiTPAS toepast voor mensen die recht hebben op de tegemoetkoming, nl 40-40-20. Als organisator dragen zij dus zelf  40%  van deelnameprijs of lidgelden van personen die een UiTPAS hebben met het kansentarief. De lokale overheid waar de deelnemer gedomicilieerd is betaalt 40% terug aan de vereniging via de registratie van UiTPAS. En de deelnemer zelf betaalt  20% van de deelnameprijs aan de vereniging.

Voor verenigingen kan dit een drempel zijn. In het verleden erkenden vele verenigingen de Geelse Vrijetijdspas maar konden zij hier hun eigen korting aan toekennen. Vrijetijdspas werd ook toegekend voor aanschaf van materialen, kledij, eten en drinken. Dat alles vervalt met UiTPAS. De UiTPAs korting is enkel geldig voor activiteiten die passen binnen het de voorwaarden van UiTPAS en als organisator kies je niet zelf de toegekende korting. Dit zal een hele aanpassing zijn voor verenigingen en kan hen zeker afschrikken om in te stappen bij UiTPAS. 

We willen verenigingen die partner worden van UiTPAS daarom extra financieel ondersteunen zodat de financiële impact binnen hun vereniging lager ligt en dat argument om niet in te stappen grotendeels vervalt.  In eerste instantie dragen zij 40% maar zij kunnen hiervan 50% gesubsidieerd krijgen achteraf. Op die manier zal de kostenverdeling voor hen ook op 20% komen te liggen. We willen dit niet voor 100% subsidiëren omdat we ook aan de verenigingen nog een stuk sociale verantwoordelijkheid en sensibilisering willen vragen.

In de huidige subsidiereglementen bij sport, jeugd en cultuur is het toekennen/erkennen van De Geelse Vrijetijdspas nu ook al ook een voorwaarde om extra subsidie te ontvangen. Het bedrag is echter zeer verschillend afhankelijk van de sector. Met de invoering van de UiTPAS willen dit gelijk trekken over de verenigingen heen met 1 nieuw subsidiereglement dat voor alle sectoren geldt en iedereen uniform benadert. 

De budgetten hiervoor komen uit de huidige budgetten van subsidies verenigingen waar binnen de werkingstoelagen, basissubsidies, ook al een stukje participatie/vrijetijdspas in zit en dat we eruit halen om deze subsidie uit te keren. Dit zal vanaf 2024 dan aangepast worden in de huidige meerjarenplannen, gezien we dan de eerste subsidies voorzien.

UiTPAS vraagt  bij aanvang ook iets meer administratie voor de verenigingen, waar we hen op maat  in zullen begeleiden.

Adviezen

Jeugdraad Gunstig advies

De Jeugdraad geeft positief advies aan het reglement.

Cultuurraad Gunstig advies

De Cultuurraad geeft gunstig advies over het reglement

Sportraad Ongunstig advies

De Sportraad geeft ongunstig advies over het reglement.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement Subsidie UiTPAS verenigingen goed.

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het reglement Subsidie UiTPAS verenigingen en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.