Terug
Gepubliceerd op 21/03/2023

2023_CBS_00798 - LEKP - Deelname IOK-project Klimaatmakers - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 20/03/2023 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens; Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2023_CBS_00798 - LEKP - Deelname IOK-project Klimaatmakers - Beslissen: Goedkeuren 2023_CBS_00798 - LEKP - Deelname IOK-project Klimaatmakers - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Klimaatmakers zijn geëngageerde burgers die zelf lokale klimaatacties uitwerken en zo bijdragen aan de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Ze doen dat in nauwe samenwerking met lokale besturen. Het project Klimaatmakers maakt deel uit van de regiowerf ‘participatie’, dit is één van de drie regiowerven uit het Kempens klimaatplan- IOK actieprogramma 2022-2025. Participatie is ook één van de speerpunten van het lokaal klimaatbeleid. IOK diende op 1 juli 2022 een subsidieaanvraag ‘digitaal participatieplatform als motor voor meer klimaatactie door burgers’ (bijlage) in binnen het programma ‘gemeente zonder gemeentehuis’. Het subsidieproject werd intussen goedgekeurd.

Olen en Laakdal startten eerder al een piloottraject op in samenwerking met Avansa Kempen en IOK. Dankzij het subsidieproject kan het project met ondersteuning van een participatie-expert verder uitgerold worden naar 15 gemeenten en versterkt met een digitaal participatieplatform. De deelnemende gemeenten kunnen:

  • gedurende de looptijd van het project beroep doen op begeleiding van een participatie-expert om een interne en externe participatiestrategie te ontwikkelen en die op maat van de gemeente te vertalen en verankeren;
  • gedurende één jaar een digitaal participatieplatform uittesten (gemeenten die reeds een eigen platform hebben, kunnen daarmee verder bouwen). Dit moet de communicatie van de deelnemende burgers onderling en met het bestuur versterken;
  • met ondersteuning van een participatie-expert het traject ‘Klimaatmakers’ uitrollen, bestaande uit 3 startsessies en 4 workshops om één thema naar keuze uit te werken.

 

Het project loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. De opmaak van een participatiestrategie op maat van elke gemeente is een belangrijke eerste stap in het project. IOK is bezig met de aanstelling van een participatie-expert om deelnemende gemeenten hier op korte termijn bij te ondersteunen. 

 

De cofinanciering van het project door de deelnemende gemeentebesturen bedraagt 20 % . Elke gemeente betaalt na afloop van het project eenmalig 7.424 euro voor een volledig doorlopen project. Indien er onvoldoende geïnteresseerde burgers gevonden worden, zal IOK enkel de kosten voor het voortraject, de werving van burgers en het aanleveren van inhoud voor het gemeentelijke participatieplatform aanrekenen. Die kosten worden geraamd op ongeveer 1/3de van 7.424 euro.

IOK levert hiervoor maatwerk voor elke afzonderlijke gemeente. 

Afvaardiging stuurgroep en klankbordgroep

IOK vraagt aan elke gemeente om 2 personen af te vaardigen naar de stuurgroep die het project in goede banen moet leiden. Bij voorkeur gaat het om een politieke mandataris en een ambtenaar. De stuurgroep komt halfjaarlijks bijeen en volgt het project op, evalueert het en stuurt het bij.

IOK vraagt aan elke gemeente om iemand af te vaardigen naar de klankbordgroep. Daarnaast voorziet IOK ook in een klankbordgroep die eenmaal per jaar in mei vergadert. De klankbordgroep brengt ideeën aan en volgt het verloop, de kwaliteit en het resultaat van het project mee op. De leden van de klankbordgroep engageren zich bovendien om zo veel mogelijk burgers en lokale besturen in Vlaanderen te informeren over de projectresultaten en te inspireren opdat deze maximaal worden geïmplementeerd. De klankbordgroep bestaat uit partners met diverse expertises (klimaat, burgerparticipatie, E-inclusie…). 

Argumentatie

  • Door het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 2.0) te tekenen, ging stad Geel de inspanningsverbintenis in om 50 inwoners van 1.000 wooneenheden voor eind 2024 uit te nodigen voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak. (Uitgaande van ca. 16.000 private huishoudens komt dit neer op in totaal ca. 800 uitnodigingen.) IOK kreeg van het Agentschap Binnenlands Bestuur ondertussen de bevestiging dat het project Klimaatmakers aan de definitie voldoet van klimaattafel.
  • Klimaatmakers beoogt burgerparticipatie in het klimaatbeleid onder meer d.m.v. een specifiek hiervoor opgezet digitaal platform. Geel beschikt echter al over een eigen participatieplatform dat voor hetzelfde doel ingezet kan worden. Een bijkomend digitaal kanaal voor burgerparticipatie te introduceren is daarom niet kostenefficiënt.
  • “Idee voor Geel” is momenteel echter maar bij een deel van de bevolking gekend. Klimaatmakers biedt de kans om meer ruchtbaarheid te geven aan ons eigen participatieplatform.
  • Geëngageerde groepen van burgers kunnen voor de realisatie van hun idee bovendien financiële ondersteuning krijgen via het burgerbudget. De volgende oproep voor de indiening van een project i.h.k.v. het burgerbudget zou dan thematisch afgebakend worden: om in aanmerking voor een burgerbudget te komen, zou het project in kwestie een bijdrage moeten leveren aan het energie- klimaatbeleid van stad Geel.

Adviezen

Organisatieontwikkeling Gunstig onder voorwaarden

Team organisatieontwikkeling neemt met plezier een ondersteunende rol op bij volgende facetten van project klimaatmakers: 

  • Ontwikkelen en optimaliseren interne en externe participatiestrategie
  • Uitzetten krijtlijnen, doelstellingen en methodieken voor participatiemomenten
  • Ondersteuning opzetten en opvolgen digitaal participatieplatform
  • Deelname aan kerngroep project klimaatmakers - Deze kerngroep bereid de stuurgroepen en klankbordgroepen voor. 
  • Ondersteuning in draagvlak creëren in organisatie

De trekkende rol en deelname aan de stuurgroep van klimaatmakers dient opgenomen te worden door de deskundige klimaat. Deze deskundige dient ook het eerste aanspreekpunt te worden voor IOK en deelnemende burgers. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om deel te nemen aan het project Klimaatmakers van IOK.

Artikel 2

Stad Geel zal geen gebruik maken van het digitaal onderdeel van het project omdat stad Geel al over een werkend digitaal participatieplatform beschikt  dat voor Klimaatmakers kan ingezet worden.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen vaardigt schepen Bart Julliams en deskundige Marijn Van de Waeter af naar de stuurgroep van Klimaatmakers en Marijn van de Waeter voor deelname aan de klankbordgroep.