Stad Geel engageerde zich in 2015, met de ondertekening van het burgemeestersconvenant 'Kempen 2020', om een actief en ambitieus klimaatbeleid uit te voeren. De doelstellingen: de CO2-uitstoot op het grondgebied van de gemeente met 20% reduceren en Geel veerkrachtig maken voor de gevolgen van de klimaatverandering. In 2019 werd het burgemeestersconvenant 'Kempen 2020' verlengd naar 'Kempen 2030', met ambitieuzere doelstellingen. Het doel is nu om tegen 2030 de CO2-uitstoot, tegenover referentiejaar 2011, te verminderen met 40%. In uitvoering van het convenant 'Kempen 2030' werd een nieuw Energie- en Klimaatactieplan (SECAP) goedgekeurd. Op 07/11/2022 tekende Geel in op het aanvullende Lokaal Energie-en klimaatpact 2.0.
Door het LEKP 2.0 te ondertekenen dient een energiebesparing van jaarlijks 3% voor deze gebouwen behaald te worden (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed). Tevens door het LEKP 2.0 te tekenen is de doelstelling aangescherpt tot een CO2-reductie van 55% met een uitbreiding van de eigen mobiliteit.Via IOK kunnen we deelnemen aan het project Stroommakelaar.
Het project Stroommakelaar wil gebruik maken van een Energiemanagementsysteem (EMS) waarbinnen verschillende datastromen samenkomen (energiedata, weersvoorspellingen, marktprijzen,…) om het verbruik van gemeentelijke gebouwen in kaart te brengen en grote elektrische vermogens aan te sturen. IOK kan de lokale besturen begeleiden en ontzorgen in de verschillende fasen van dit project. Het concreet takenpakket van IOK in deze is in onderling overleg te bespreken en kan volgende zaken omvatten:
IOK spant zich in om bijkomende middelen te behalen via subsidieprogramma’s. In kader van deze inspanning werd in maart 2023 een vooraanmelding ingediend voor EFRO subsidiëring.
Het concrete aanbod van IOK opgenomen in het Kempens Klimaatplan rond warmte/elektriciteit draagt bij tot een reductie in CO2 uitstoot binnen het eigen patrimonium en op het grondgebied van Geel. Deze projecten dragen zo rechtstreeks bij tot het behalen van de doelstellingen opgenomen in het Lokaal Energie- en klimaatpact en het Klimaatactieplan van Geel.
Op 20/06/2023 werd het EFRO project Stroommakelaar toegelicht aan Geel
Advies om niet in te gaan op project stroommakelaar vanwege volgende argumenten:
Door de laattijdige kennismaking (20 juni 2023) met het project ‘Stroommakelaar’ en de korte beslissingstijd die hiermee gepaard gaat in combinatie met bovenstaande argumenten is het advies om niet deel te nemen aan project ‘Stroommakelaar’.
Cofinancieringsengagement EFRO project (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring EFRO project): Personeelsinzet IOK en eventuele investeringen in Stroommakelaar, wordt geraamd op een cofinanciering van stad Geel van € 16.000 – € 23.000 voor het volledige project met looptijd van 3 jaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om niet in te stappen als copromotor bij het EFRO City of Things project Stroommakelaar .