Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II) en in het bijzonder artikel 5.32.2.2 en 5.32.2.2 bis m.b.t. elektronisch versterkte muziek.
Overwegingen
Vanaf 1 januari 2013 gelden in Vlaanderen geluidsnormen voor muziekactiviteiten. Deze regelgeving over het maximale geluidsniveau geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld. Dat wil zeggen dat iedere openbare activiteit met opgenomen muziek (bv. cd’s, mp3 ...) of elektronisch versterkte livemuziek (bv. Live optreden met microfoons, versterkers, …) onder de regelgeving valt.
Dienst Toerisme & Stadsanimatie vraagt een verhoging aan van het geluidsniveau tot 100 dB(A), voor de organisatie van Geel Zomert! 2024, op:
op het buitenterrein van Jeugdcentrum De Bogaard, in openlucht.
Het college van burgemeester en schepenen staat een afwijking voor geluidsnormen toe tot 95 dB(A), aan dienst Toerisme & Stadsanimatie voor de organisatie van Geel Zomert! 2025 op:
op het buitenterrein van Jeugdcentrum De Bogaard, in openlucht.
Een afwijking tot 100dB(A) kan niet worden toegestaan. In de bepalingen van VLAREM II staat namelijk dat het college deze afwijking enkel kan verlenen als deze doorgaat tussen 12u en 0u en maximaal 3u duurt; per dag kan maximaal 1 periode van 3 u toegelaten worden (artikel 5.32.2.2bis van VLAREM II). De aanvraag is niet in overeenstemming met de voorwaarden opgenomen in VLAREM II.
Een afwijking voor dit evenement kan tot 95 dB(A) vergund worden mits naleving van volgende voorwaarden:
Behoudens afwijkingen, uitdrukkelijk bepaald in onderhavig besluit, blijft de aanvrager/vergunningshouder ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor de naleving van alle toepasselijke wetgeving en reglementen.