Terug
Gepubliceerd op 01/04/2025

2025_CBS_00980 - Meerjarenplan 2026-2031 - Beleidsdoelstellingen - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 24/03/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00980 - Meerjarenplan 2026-2031 - Beleidsdoelstellingen - Beslissen: Goedkeuren 2025_CBS_00980 - Meerjarenplan 2026-2031 - Beleidsdoelstellingen - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Op 28 februari hield het bestuur en MAT een planningsdag. Op deze dag werd een aanzet gegeven voor de beleidsdoelstellingen voor het meerjarenplan 2026-2031.

Een redactieteam schreef de aanzet van de beleidsdoelstellingen verder uit. Het voorstel dat nu ter goedkeuring voorligt aan het CBS bestaat uit een korte omschrijving en een lange omschrijving.

In de bijlage worden ter verduidelijking van de beleidsdoelstellingen enkele thema's opgesomd, waaronder de bevoegdheden van de schepenen, die binnen de bijpassende beleidsdoelstelling vallen.

Argumentatie

beleidsdoelstellingen

Als bijlage vindt u een voorstel van beleidsdoelstellingen gebaseerd op de inbreng op 28 februari. De toepassing Mercurius laat toe dat we met een korte en een lange omschrijving werken. We stellen voor om hier gebruik van te maken. Zo kunnen we in de korte omschrijving een krachtige zin noteren, die we in de lange omschrijving verder toelichten.

Per beleidsdoelstelling willen we werken met een verantwoordelijke mandataris en MAT-lid. Het MAT heeft een aanzet gegeven voor het toewijzen van de beleidsdoelstellingen. Het is aangewezen dat ook CBS een verantwoordelijke per beleidsdoelstelling aanduidt. 

Later zullen de verantwoordelijken voor elke beleidsdoelstelling bepalen op welke manier de realisatie van de beleidsdoelstelling geëvalueerd zal worden.

communicatie

Nadat dit dossier is behandeld op het CBS willen we de beleidsdoelstellingen communiceren aan de rest van de organisatie. Zo plannen we op 1 april een oefening waarbij aan de hand van de thema's de medewerkers al vertrouwd worden met de beleidsdoelstellingen. Zo zijn deze beter gekend binnen de organisatie en vergemakkelijkt dit de volgende planningsdag waar acties en actieplannen geformuleerd zullen worden om de beleidsdoelstellingen te realiseren.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur “art. 249 tot 261”

Ministerieel besluit beleids- en beheerscyclus “art. 1 tot 4” 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen  beslist om volgende beleidsdoelstellingen (korte en lange omschrijving) te formuleren:

1. Dienstverlening

Geel organiseert zijn dienstverlening toegankelijk, wendbaar en betaalbaar waarbij de vraag van de inwoners centraal staat en efficiëntie en innovatie belangrijk zijn.

2. Barmhartigheid, zorg, armoedebestrijding en sociale inclusie

Geel versterkt haar traditie van warme en barmhartige stad door blijvend in te zetten op zorg en armoedebestrijding, met nadruk op sociale inclusie en het waarborgen van gelijke kansen voor alle inwoners.

3. Verenigingsleven en vrije tijd

Geel stimuleert een bruisend verenigingsleven en organiseert een divers aanbod van activiteiten die uitnodigen tot ontmoeting en beleving.

4. Verbindend beleid

Geel zet in op verbinding, samenwerking en participatie en geeft iedereen de kans om betrokken te worden.

5. Bereikbaarheid en duurzaam mobiliteitsbeleid

Geel zet in op een toekomstgericht mobiliteitsbeleid met als doel het realiseren van vlotte, veilige en milieuvriendelijke verplaatsingen.

6. Ruimtelijk beleid en duurzame ontwikkeling

Geel investeert in een doordacht ruimtelijk beleid en duurzame ontwikkeling voor een leefbare, groene en levendige omgeving.

7. Ondernemen, talenten en innovatie

Geel bevordert ondernemerschap, innovatie en talentontwikkeling.

8. Integraal veiligheids- en preventiebeleid

Geel is een veilige stad door in te zetten op preventie en een streng, maar rechtvaardige handhaving.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het document en gaat akkoord met de onderverdeling van de verschillende thema's over de 8 beleidsdoelstellingen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen beslist om per beleidsdoelstelling een verantwoordelijke mandataris aan te duiden, namelijk:

  • Beleidsdoelstelling 1: Marlon Pareijn en Tom Corstjens
  • Beleidsdoelstelling 2: Pieter Cowé en Vera Celis 
  • Beleidsdoelstelling 3: Nadine Laeremans en Bart Julliams
  • Beleidsdoelstelling 4: Kris Vangeel en Nadine Laeremans 
  • Beleidsdoelstelling 5: Kris Vangeel en Luc Van Laer 
  • Beleidsdoelstelling 6: Luc Van Laer en Bart Julliams 
  • Beleidsdoelstelling 7: Tom Corstjens en Vera Celis
  • Beleidsdoelstelling 8: Marlon Pareijn en Pieter Cowé