Uiterste beslissingsdatum voor dit dossier: 25/03/2025
De NV Belgoprocess heeft een aanvraag ingediend op basis van artikel 12 van het Koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen, hierna het “algemeen reglement” genoemd, voor de uitbreiding van de Belgoprocess site 1 inrichting gelegen te Dessel met uitbreiding van gebouw 136X met een nieuwe zone F voor de opslag van CSD-harsen en EOP-afval.
De vergunningsaanvraag omvat de uitbreiding van gebouw 136X met een nieuw op te richten installatie (in gebouw 136X zone F) voor de opslag van EOP-afval en CSD-harsen in dikwandige geshielde verpakkingen op de site 1 van Belgoprocess.
Voor het toekomstige EOP-afval (voornamelijk middelactief geactiveerd metallisch afval met een hoge β/γ-activiteit) en CSD-harsen (middelactief afval met een hoge β/γ-activiteit; anion & kation harsen) die gegenereerd zullen worden bij de definitieve stopzetting en ontmanteling van de kerncentrales, zijn geschikte tussentijdse opslagmodaliteiten noodzakelijk in afwachting van de geologische berging eindbestemming). Dit zal gebeuren in dikwandige geshielde verpakking.
NIRAS (de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) verleende een gemotiveerd positief advies, dat werd ontvangen op 29 oktober 2024 en binnen de beschikbare termijn, waaraan de volgende voorwaarden zijn verbonden: “
Op basis van de beschikbaar gestelde informatie en de evaluatie uitgevoerd door Bel V, concludeert het FANC dat de aanvraag [1] ingediend door NV Belgoprocess op 18 september 2024 voor de uitbreiding van gebouw 136X met zone F voor de opslag van CSD-harsen en EOP-afval op de site 1 van Belgoprocess, inrichting gelegen te Dessel, voldoet aan de eisen met betrekking tot volledigheid en maturiteit. Tevens is er voldoende garantie dat de veiligheid gerespecteerd zal worden. De resultaten van de evaluaties van de aanvullende informatie en aangepast veiligheidsrapport, zullen in de tweede zitting aan de Wetenschappelijke Raad worden voorgelegd. Het FANC stelt dus voor dat de Wetenschappelijke Raad een gunstig voorlopig voorafgaand advies verleent.
Op 24 februari werd overeenkomstig artikel 6.3.3 van het algemeen reglement het Agentschap verzocht vanaf 4 maart 2025 een openbaar onderzoek gedurende 30 kalenderdagen te organiseren. Tevens werd gevraagd om binnen dertig dagen na ontvangst van de adviesvraag een advies te verlenen in overstemming met artikel 6.3.4 van het algemeen reglement.
Het openbaar onderzoek is lopende sinds 4 maart 2025 en loopt tot 4 april 2025. Er werden nog geen bezwaarschriften ontvangen.
Wat betreft de impact van de Belgoprocess-site zelf na de aanpassingen kan worden geoordeeld dat deze vergelijkbaar is met de huidige impact van de volledige site.
De omgevingsambtenaar treedt het advies en de voorwaarden van NIRAS bij en verwijst ook naar de andere adviezen in dit dossier aangezien deze adviesverlenende instanties ter zake over de juiste expertise beschikken.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de omgevingsambtenaar en maakt het zich eigen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de aanvraag voorwaardelijk gunstig te adviseren en de voorwaarden opgelegd door NIRAS bij te treden.
De volgende voorwaarden werden opgelegd door NIRAS: