Met de invoering van Tijdelijke WerkErvaring (TWE) kunnen we als lokale besturen zelf kiezen of/en hoe hoog we een eventuele bijdrage voor de terbeschikkingstellingen van leerwerknemers bij privé-bedrijven toepassen (= productiviteitspremie)
Omdat doorstroom steeds belangrijker wordt na art.60 (sinds de invoering van TWE zijn we verplicht leeflooncliënten 2 jaar te begeleiden ongeacht de lengte van hun art.60-periode en zijn we dus gebaat bij een snelle doorstroom) en deze doorstroom moeilijker realiseerbaar is bij sociale economie en binnen de eigen dienstverlening, zetten we sinds begin 2017 in op het zoeken naar reguliere werkgevers die hun deuren open zetten voor leerwerknemers.
De trajectbegeleiders van Geel kunnen bijvoorbeeld ook cliënten ter beschikking stellen aan werkgevers in andere gemeenten en omgekeerd. Om oneerlijke concurrentie tussen OCMW’s of werkgevers te vermijden, opteerden we voor bovenlokale prijsafspraken in Geel, Laakdal en Meerhout.
In voorgaande dossiers rond art.60 privé werd beslist om aan sociale-economie bedrijven, intercomunales, VSO en vzw's geen productiviteitspremie te vragen.
Sinds 2018 werd reeds een voorstel tot bovenlokale afspraak gemaakt met enkel Geel-Meerhout en Laakdal om 500 euro te vragen vanaf de vierde maand van tewerkstelling, maar voornamelijk Laakdal kon zich hier niet in vinden. Zij maken gebruik van de art.61-premie (= de omkaderings - en opleidingspremie) voor hun samenwerking met reguliere bedrijven.
Echter is de bovenlokale samenwerking intussen uitgebreid naar de 6 besturen Geel, Meerhout, Westerlo, Herselt en Hulshout. Geen van de andere 3 besturen maken gebruik van de omkaderings - en opleidingspremie art. 61 aangezien zij door de inspectie hierop werden aangesproken.
Deze art.61-premie is niet zo eenvoudig aan te vragen en vraagt heel wat opvolging door onze trajectbegeleiders. Het brengt ook niet op wat betreft de inzet die hiertegenover staat.
De premie die werd verkregen werd ook integraal overgemaakt aan de werkgevers.
We stellen dan ook voor de bijdrage van de werkgevers als volgt te behouden.
- eerste drie maanden: 250 euro per maand
- vanaf de vierde maand tot einde tewerkstelling: 500 euro per maand
De berekening in geval van ziekte blijft hetzelfde als beslist tijdens het vast bureau van 29/6/2018.
artikel 60 van de organieke wet betreffende de OCMW's van 8 juli 1976
artikel 2,2° koninklijk besluit van 4 september 2002
Dercreet tijdelijke werkervaring van 17 januari 2017
Besluit Vlaamse regering betreffende de tijdelijke werkervaring van 9 februari 2017
Onmiddellijke invoering met ingang van 01/03/2025
Het vast bureau keurt goed dat er geen aanvraag en doorstorting meer zal gebeuren van de omkaderings- en opleidingspremie art. 61.
Het vast bureau keurt het nieuwe model van samenwerkingsovereenkomst met werkgevers in kader van art. 60 privé goed.
Het vast bureau behoudt de productiviteitspremie voor privé-bedrijven in kader van tewerkstelling art.60 privé als volgt:
250 euro per maand voor de eerste drie maanden van tewerkstelling
500 euro per maand vanaf de 4de maand van tewerkstelling tot einde van de periode art.60.