Terug
Gepubliceerd op 04/02/2025

2025_VB_00023 - Onderzoek HIVA - KU Leuven rond non-take up van sociale rechten - Deelname sociale zorg OCMW voor doelgroep IGO - Goedkeuren

Vast Bureau
ma 03/02/2025 - 16:30 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Luc Van Laer; Bart Julliams; Kris Vangeel; Vera Celis, Voorzitter; Francois Mylle; Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_VB_00023 - Onderzoek HIVA - KU Leuven rond non-take up van sociale rechten - Deelname sociale zorg OCMW voor doelgroep IGO - Goedkeuren 2025_VB_00023 - Onderzoek HIVA - KU Leuven rond non-take up van sociale rechten - Deelname sociale zorg OCMW voor doelgroep IGO - Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 84 §3 1° van het decreet lokaal bestuur: Het vast bureau is bevoegd voor de daden van beheer over de inrichtingen en eigendommen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, in voorkomend geval binnen de door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde algemene regels

Aanleiding en context

Het federaal departement voor wetenschappelijk onderzoek (Belspo) heeft op voorstel van de POD Maatschappelijke Integratie en de FOD Sociale Zekerheid een oproep gelanceerd om de non-take up van sociale rechten te onderzoeken. Het onderzoekscentrum voor arbeid en samenleving (HIVA) van de KU Leuven wil graag op deze oproep intekenen en zoekt daarvoor gemeentelijke en bovenlokale partners.

Concreet wil het HIVA onderzoeken op welke manier de take-up van sociale rechten kan verhoogd worden door de mensen die er recht op hebben, maar het niet aangevraagd hebben, pro-actief te gaan benaderen. Dit kan bijvoorbeeld door een brief te schrijven en enkele weken later, bij niet-reactie, een huisbezoek te doen. Dat laatste kan door het OCMW zelf of door een terreinorganisatie.

Om de impact op de begroting van het OCMW te beperken, en om de aanpak uit te testen op een beperkte schaal alvorens haar te veralgemenen, stellen de HIVA-onderzoekers voor dat gemeenten één of meerdere doelgroepen kiezen waarvoor zij de aanpak willen uittesten in het kader van het recht op leefloon of IGO(inkomensgarantie voor ouderen).De volgende doelgroepen werden afgebakend:

1. Jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar (leefloon)

2. Samenwonende of getrouwde koppels tussen 45 en 64 jaar zonder inwonende kinderen (leefloon)

3. Ouderen tussen 70 en 85jaar (IGO)

Er wordt geadviseerd de potentiële financiële impact van het project (namelijk de verhoogde opname) in te schrijven op de begroting van de volgende jaren, zodanig dat het project deel uitmaakt van het gemeentelijk sociale beleid.

HIVA-KU Leuven vraagt ten laatste 15 januari 2025 een intentieverklaring te ondertekenen zodat ze in februari 2025 het onderzoeksvoorstel kunnen indienen bij Belspo. Het project zal gerealiseerd worden in de periode van september 2025 tot en met augustus 2028.

Argumentatie

De dienst sociale zorg van het OCMW wenst een intentieverklaring in het kader van een mogelijke deelname aan het project te ondertekenen. De voorkeur gaat uit naar de 3de doelgroep, zijnde de ouderen tussen 70 en 85 jaar.

Na de ondertekening van de intentieverklaring wenst de dienst sociale zorg in eerste instantie cijfergegevens op te vragen om na te gaan over hoeveel potentiële dossiers we spreken voor de stad Geel, dit om zicht te krijgen op de verwachte impact op de dossierlast. 

HIIVA-KU Leuven kan ondersteuning bieden bij het opvragen van deze gegevens. Vervolgens bespreken we de mogelijke impact met de financiële dienst zodat bekeken kan worden hoe dit in te schrijven is in de begroting en nemen we een beslissing over het al dan niet aangaan van dit engagement.

Fasering

De Raad van Bestuur van Welzijnszorg Kempen besliste in zitting van 18 december ’24 om principieel akkoord te gaan met de ondersteuning van het projectvoorstel rond non-take up van sociale rechten en de OCMW’s verder te sensibiliseren ter ondersteuning van het project.  

Tegen 24/2/2025: intentieverklaring tot samenwerking indienen 

Bij goedkeuring: projectuitvoering sept 2025-aug 2028

Adviezen

Visum Gunstig advies

De intentieverklarring biedt de mogelijkheid om de impact op de dossierlast in kaart te brengen. Een financiële impact is er momenteel nog niet.

Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau keurt het ondertekenen van de intentieverklaring door de  dienst sociale zorg van het OCMW evenals de doelgroepkeuze, zijnde ouderen tussen 70 en 85 jaar, goed.

Artikel 2

Het vast bureau keurt het opvragen van cijfergegevens door de dienst sociale zorg goed, met als doel een inschatting te kunnen maken wat betreft de impact van het project op personeelsinzet en financiën.