Met het nieuw recyclagepark in het vooruitzicht is het wenselijk om de wijze van inning reeds aan te passen en zo een overgangsperiode te creëren voor de burgers. Binnen de huidige werking kan de burger een knipkaart kopen bij het recyclagepark (via elektronische betaling) of aan het onthaal van het stadhuis (zowel cash als elektronische betaling). Met deze knipkaart kan de burger betalende afvalfracties vereffenen op het recyclagepark. Mogelijke aanpassing van de werking, werd reeds afgetoetst met het diensthoofd recyclageparken van IOK en goed bevonden.
Met de komst van een nieuw recyclagepark zal de wijze van inning met zekerheid wijzigen. IOK is op dit moment een systeem aan het ontwikkelen waarbij bezoeken aan het recyclagepark gekoppeld is aan de Diftar factuur. Concreet betekent dit dat burgers hun betalende fracties gewogen en geregistreerd worden met hun e-ID. Via het e-ID volgt er dan een koppeling met hun Diftar factuur en zal de betaling ook via de Diftar factuur verlopen.
Om te vermijden dat burgers aangekochte knipkaarten niet meer kunnen gebruiken en het lokaal bestuur moet overgaan tot terugbetaling van openstaande saldo's (met een hoge administratieve last als gevolg), dringt een uitfasering van de knipkaarten zich op. In het onderdeel 'Fasering' wordt dit verder toegelicht.
Tot slot brengt de uitfasering een zowel interne als externe administratieve vereenvoudiging met zich mee. Intern betekent dit dat er geen nieuwe knipkaarten meer moeten aangekocht worden en het beheer ervan tot een minimum herleid wordt. Op het recyclagepark zelf valt het beheer en risico op diefstal eveneens weg. De ontvangsten zullen eveneens beter de realiteit benaderen. Voor de burger is dit eveneens een vereenvoudiging. Aangekocht knipkaarten kunnen niet meer verloren gaan of vergeten worden bij een bezoek aan het recyclagepark.
Artikel 173 van de Grondwet
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen.
Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), in het bijzonder artikel 26.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.
Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.
Fase 1 = tussen nu en de opening van het nieuwe recyclagepark:
Fase 2 = vanaf de opening van het nieuwe recyclagepark:
De gemeenteraad keurt het "Huishoudelijk reglement op het gebruik van het recyclagepark" goed.