In Geel kan men maar op één plaats trouwen: in het gemeentehuis. Dat wordt alsmaar zeldzamer, want alsmaar meer gemeenten bieden de mogelijkheid om het burgerlijk huwelijk op alternatieve locaties buiten het gemeentehuis te laten plaatsvinden. Soms zelfs in open lucht, maar ook historische sites en andere neutrale openbare plaatsen komen in aanmerking. In Genk wees de stad liefst zes unieke locaties aan voor huwelijken, waaronder C-Mine, de Kiosk van Kattevennen en het Molenvijverpark. In Glabbeek zijn er drie overdekte alternatieven en een bos, en er zijn nog andere voorbeelden te noemen. In ongeveer een derde van de West-Vlaamse gemeenten is trouwen in open lucht mogelijk, met locaties variërend van parken tot historische sites. De verantwoordelijkheid voor de organisatie van het evenement ligt telkens bij bij het koppel en zijn entourage.
De ruimte die in Geel als trouwzaal dienst doet, is daar niet voor bedoeld. Het is een noodoplossing die het gemis aan een tweede gebouw – de zg. representatieve vleugel met o.a. een raadzaal – moet compenseren. Dat gebouw werd samen met het huidige gemeentehuis getekend, maar bleef in 1988 in de plannen steken. De praktische nadelen van deze trouwlocatie zijn vaak voelbaar, vooral door de mensen die de plechtigheid buiten moeten volgen.
We stellen dan ook voor dat het schepencollege het aantal trouwlocaties voor Geelse kandidaat-echtparen uitbreidt. Laat de koppels kiezen uit een menu van een vier à vijf diverse locaties, waaronder minstens één in open lucht. Het Gasthuismuseum lijkt alvast een fijne optie, zowel voor overdekte als niet overdekte plechtigheden. Voor de rest kan er gedacht worden aan de kapel van Elsum, de Greens in de Bogaard, het Van Disselhuis, het Stadspark... Mogelijkheden genoeg.
Wil het schepencollege een dergelijke uitbreiding overwegen?