Terug
Gepubliceerd op 11/03/2025

2025_IP_00024 - Interpellatie van raadslid Greet Daems: Masterplan Stationsomgeving

Gemeenteraad
ma 10/03/2025 - 19:30 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Nadine Laeremans; Rosa Van Cleempoel; Ivan Wartel; Luc Verguts; Ben Van Looveren; Luc Van Laer; Marlon Pareijn; Vera Celis; Pieter Cowé; Bart Julliams; Tinne Vangeel; Tinne Van Gelder; Benny Eyckmans; Lea Neyens; Kristof Van Reusel; Dirk Kennis; Greet Daems; Timmy Vanuytsel; Petra Gyesbreghs; Myriam Smets; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Hanne Van Dingenen; Gilberte Peeters; Iris Devos; Kris Vangeel; Trui Syen; Karl S'Jegers; Mario Geuns; Bart Schoeters; Fred Lambrechts; Helena Plomteux; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Elhasbia Zayou

Verontschuldigd

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2025_IP_00024 - Interpellatie van raadslid Greet Daems: Masterplan Stationsomgeving 2025_IP_00024 - Interpellatie van raadslid Greet Daems: Masterplan Stationsomgeving

Motivering

Indiener(s)

Greet Daems

Gericht aan

Bart Julliams

Tijdstip van indienen

di 04/03/2025 - 10:58

Toelichting

Er wordt volop gewerkt aan het ‘masterplan stationsomgeving’, een ontwikkeling van de stationsbuurt met drie verschillende ontwikkelingsfasen. 

In de eerste twee fasen zouden de private ontwikkelingen gebeuren en pas in een derde fase zouden er publieke investeringen komen voor de omgeving van het stationsplein (stationsgebouw, stationsparking, busstation, fietstunnels, ...) en het parkgebied. Aangezien de verkeerssituatie nu al problematisch is aan het station, lijkt die volgorde niet logisch. 

  • Is het nog steeds de bedoeling om de eerste twee fasen van private ontwikkelingen af te ronden zonder iets te verbeteren aan de mobiliteit in de stationsomgeving?

Projectontwikkelaar Matexi heeft de eerste woningen ondertussen al opgeleverd. Skyline Europe wil nu ook starten met de bouw van project Charlottenhof in de Heidebloemstraat. Er loopt een vergunningsaanvraag voor iets meer dan 40 woningen maar de projectontwikkelaar heeft echter de ambitie om in totaal 150 wooneenheden te bouwen. 

Dat zal een enorme impact hebben op de verkeerssituatie. Vanuit de buurt werden er dan ook meer dan 30 bezwaarschriften ingediend. 

Het stadsbestuur gaf een ongunstig advies voor deze vergunningsaanvraag. 

Een belangrijke reden daarvoor is dat het bouwproject effectief nog enkele knelpunten bevat met betrekking tot de mobiliteits- en verkeersaspecten. De mobiliteitseffecten zouden nog onvoldoende onderzocht zijn.

Deze argumenten konden de provincie niet overtuigen en legde het ongunstig advies naast zich neer.

Deze problemen hadden vermeden kunnen worden als er een RUP bestond voor de stationsomgeving.

  • Wat is de stand van zaken van de opmaak van het RUP Kernversterking? Zou een RUP Kernversterking dit soort problemen in de toekomst kunnen vermijden?

  • Is het niet beter om alsnog een RUP op te maken specifiek voor de stationsomgeving? Zo kan het algemeen belang voorop staan wat betreft mobiliteit en betaalbaarheid.

Verder is er ook nog de problematiek van de sociale last. Dit betekent dat bij woningbouwprojecten vanaf 50 woningen ook een norm van minimaal 10% sociale woningen gehanteerd moet worden. Op het schepencollege van 09/10/2023 werd er terecht besloten dat Skyline Europe niet mocht afwijken van de sociale last. Voor het huidige project Charlottenhof gaat het over minder dan 50 woningen maar ze zijn wel van plan om in totaal 150 woningen te realiseren. 

  • Gaat Skyline Europe ontkomen aan de sociale last door het project in stukken van minder dan 50 woningen te kappen? 

  • Worden er stedelijke ontwikkelingskosten opgelegd?