Het is duidelijk dat criminelen hun werkterrein van fysieke inbreuken verleggen naar de digitale wereld. Dit is een tendens die wordt vastgesteld bij alle politiekorpsen.
De oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. De politie maakt ook daarom ook een onderscheid tussen verschillende vormen van cybercriminaliteit, zoals hacking, in formatiefraude, valsheid in informatica, sabotage van computersystemen, oplichting met internet.
De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout rapporteerde dat er in 2024 zowat 2,57 miljoen euro werd buit gemaakt bij burgers.
Dit is al een zeer hoog bedrag en de lokale politie stelt vast dat de honderden meldingen heel waarschijnlijk slechts een topje van de ijsberg zijn. Er wordt te weinig aangifte gedaan. Volgens de politie zijn de belangrijkste redenen om geen aangifte te doen het feit dat het nadeel niet erg groot is of men er niet aan gedacht heeft om de politie te verwittigen en men denkt dat waarschijnlijk de politie er toch niets aan kan doen. De politiecommissaris van onze politiezone stelt dan ook dat goede preventie van groot belang is.
Preventie is uiteraard van essentieel belang en daar wordt in onze politiezone ook veel op ingezet. Op 13 maart gaat er weer een gratis infosessie Cybercrime door wat onze fractie alleen maar kan toejuichen.
Zoals iedereen weet zoeken criminelen de gemakkelijkste weg. Dit is zo met fysieke feiten zoals diefstal, als je ladder al buiten staat, een raam openstaat... is het wat gemakkelijker. Als deze digitale criminelen "slachtoffers" zoeken, gaan ze het zich ook gemakkelijk maken. Wie is een gemakkelijker slachtoffer ? Meestal zijn dat de iets ouderen onder ons.
Hebben we cijfers over de leeftijd van de slachtoffers ? Worden senioren meer het slachtoffer van cybercriminaliteit ?
Studies wijzen uit dat de meerderheid van de ouderen bang zijn om slachtoffer te worden van online fraude. Deze senioren zijn al alert maar het wordt steeds lastiger om online fraude te erkennen.
De politie geeft zelf aan dat er nog veel te weinig aangifte wordt gedaan van cybercriminaliteit.
Ik ging een kijkje nemen op de site van onze politiezone.
Ik stelde vast dat onder het luik " Aangifte of melding doen '" via digitaal loket niet afzonderlijk het onderwerp cybercriminaliteit / internetfraude wordt aangegeven.
Nu dient het slachtoffer van cybercriminaliteit persoonlijk langs te komen. Dit maakt het toch weer extra moeilijk om aangifte te doen temeer daar veel mensen toch wat beschaamd zijn omdat ze zich laten rollen hebben.
Maak het "slachtoffers" gemakkelijker om aangifte te doen. Het slachtoffer gaat zich gehoord voelen en de politie heeft weer meer cijfers en meten is weten. En kennis maakt dat er beter kan ingezet worden om te voorkomen.
Het is heel belangrijk om in te zetten op preventie en dit op regelmatige basis onder de aandacht te brengen. Voorkomen blijft nog steeds veel beter dan genezen.