Inzetten op sterke opvang voor onze kinderen, is goed voor de ontwikkeling van élk kind, zowel op vlak van taal als sociale vaardigheden en mentaal welzijn. Het verbreden van onze naschoolse opvang, biedt ons de kans om te zorgen dat elk kind een gelijke start krijgt in onze samenleving. Daar strijden we met Vooruit elke dag voor. In Geel krijgen we vanuit Vlaanderen zelfs een budget vrij van 968 580,83 euro.
Het nieuwe BOA-decreet moet ons doen nadenken over hoe we als stad de naschoolse opvang en activiteiten voor kinderen het beste aanpakken:
Hoe zorgen we voor een kwalitatief, divers en toegankelijk aanbod voor elk kind? Hoe zorgen we er ook voor dat het aanbod tegemoet komt aan de noden van ouders en het combineren van werk en gezin?
Alle partners die activiteiten organiseren, iedereen die eraan deelneemt (kinderen, ouders en andere zorgpersonen en de aanbieders van activiteiten en opvang) worden best in de opmaak van het gemeentelijk plan van aanpak betrokken.
Vandaar volgende vragen:
Welke stappen heeft de stad in 2024 en de vorige jaren reeds genomen en zal de stad in 2025 nog nemen om tot een gedragen en ambitieuze visie op het nieuwe BOA-beleid te komen, zodat we als stad klaar zijn voor de start van het nieuwe BOA-decreet op 1 september 2026?
Hoe wordt het huidige BOA-aanbod en -beleid gewaardeerd, en hoe zien we de toekomst?
Hoe zorgt het stadsbestuur ervoor dat de doelstellingen van het nieuwe BOA-decreet gehaald worden?
Hoe organiseren we een samenwerkingsverband waarin opvang, sport, jeugd en cultuur samenwerken, zodat we ook de activiteiten dichter bij de school brengen? Hoe ontwikkelen we - in overleg met dit samenwerkingsverband - een kwaliteitskader?
Worden de ouders, of zelfs de kinderen, bevraagd over de noden op vlak van opvang en naschoolse activiteiten?
Op welke wijze zullen de concrete middelen vanaf 2026 ingezet worden? Welke partners hebben eventueel al toegezegd? Hoe worden de verdeelsleutels bepaald?