De uitrol van het BOA-decreet ging in 2021 van start. Er was een overgangstermijn voorzien om de lokale besturen toe te laten een lokaal BOA-beleid uit te tekenen.
Het is de bedoeling dat het lokaal bestuur de regie in handen neemt en een lokaal beleid uittekent rond buitenschoolse opvang en activiteiten.
De Vlaamse regering wil dat er in elke stad en gemeente kwalitatieve naschoolse kinderopvang komt. Een aanbod waarbij onze kinderen niet langer uren wachten op de speelplaats tot ze worden opgehaald maar dat deze tijd zinvol wordt ingevuld met hobby's, huiswerkbegeleiding of extra lessen Nederlands.
De stad Geel zal hiervoor jaarlijks een budget ontvangen. Het jaarlijks basisbedrag per kind is 205 euro en dit bedrag wordt verhoogd met ongeveer 90 euro voor kwetsbare kinderen.
Het is een positief dat er extra aandacht en budget gaat naar kwalitatieve buitenschoolse opvang en activiteiten.
Dit komt niet alleen ten goede van onze kinderen zelf doch maakt dat de ouders niet noodgedwongen dienen te kiezen voor een deeltijdse job omdat ze onmogelijk tijdig aan de schoolpoort kunnen staan of geen netwerk ter beschikking hebben dat kan opvangen.
In ruil voor de extra financiële middelen zullen de gemeentebesturen de regie in handen moeten nemen en vanaf 1 september 2026 wordt dan ook verwacht dat de gemeenten klaar zijn met het nieuwe aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten.
Het is een hele uitdaging maar een mooie taak.
Eén september 2026 zal er snel zijn.
Wat heeft onze stad al gedaan ? Over hoeveel kinderen gaat het op dit ogenblik ? Welke initiatieven werden er reeds genomen ? Hoe ver staat de uitrol ?
Wat staat er nog te gebeuren ?