De gemeenteraad wordt verzocht het verslag van vorige zitting goed te keuren.
De gemeenteraad keurt het verslag van de vorige zitting goed.
Gezien artikel 11 uit de samenwerkingsovereenkomst tussen stadsbestuur en vzw Geel Centrum, overhandigt de vzw Geel Centrum het jaarplan en het jaarbudget aan het stadsbestuur.
Artikel 11 – Jaarplan - budget – jaarrekening
De vereniging maakt een jaarplan en budget op.
Het jaarplan en het daaraan gekoppeld budget worden jaarlijks voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit gebeurt ten laatste in de loop van de maand december van het jaar dat aan het begrotingsjaar voorafgaat.
Opmerking
De maand december kon niet gehaald worden. Het bestuur van vzw Geel Centrum heeft enkele nieuwe jonge bestuursleden weten aan te trekken, die broeden op nieuwe ideeën en acties. Die werden eerst bestudeerd in het kader van financiële haalbaarheid.
Bijlagen
Geel voorziet in 2025 een werkingssubsidie voor vzw Geel Centrum om haar doel te realiseren, van 138 843,25 euro (budgetsleutel 2025/6490000/1/0500). Dit bedrag werd bepaald op basis van de wens om bestaande activiteiten in hun bestaande vorm te laten door gaan (braderij, shoppingweekends, promotie Geel Centrum, Halloweenshoppen, Aankomst Sinterklaas, Frinket Foodtruckfestival).
Het voorgesteld jaarplan en het daaraan gekoppelde jaarbudget komt uit op een uitgave van 226470 euro versus 226593 euro inkomsten. Dit maakt een positief verschil van 123 euro. Financiële alertheid is dus aangewezen.
Patrick Luts, voorzitter van vzw Geel Centrum, heeft zich geëngageerd om vanaf februari 2025 een intensieve sponsorronde in te plannen, om voor wat extra financiële speelruimte te zorgen.
Stad Geel heeft bij hoofde van sectormanager Stijn Valgaeren aan vzw Geel Centrum verzocht op 6 maart 2024 om voor de verschillende communicatieluiken offertes op te vragen bij diverse aanbieders, volgens de wetgeving overheidsopdrachten, gezien de vzw ook onder deze regels valt. Hier zal vzw Geel Centrum in 2025 werk van maken, ter voorbereiding op de plannen in 2026.
De gemeenteraad keurt het jaarplan 2025 en het jaarbudget 2025 van de vzw Geel Centrum goed.
Het College van burgemeester en schepenen heeft op 20 juni 2022 de inhoudelijke samenwerking met partners voor de Innovatiecampus Geel principieel goedgekeurd.
De Gemeenteraad heeft op 7 november 2022 de inhoudelijke samenwerkingsovereenkomst tussen de partners van Innovatiecampus Geel goedgekeurd.
De afgesloten samenwerkingsovereenkomst is van bepaalde duur en loopt tot 30 juni 2025.
Op 1 november 2022 werd Innovatiemanager Koen Snoeckx aangesteld.
De huidige overeenkomst en de huidige budgettering staat toe dat Koen Snoeckx vanaf 01/01/2025 tot 30/06/2025 voor 3 dagen wordt aangesteld i.p.v. 2,5 dag zoals voorheen.
De nieuwe samenwerkingsovereenkomst of het addendum aan de huidige samenwerkingsovereenkomst (formele overeenkomst volgt nog) zou lopen van 1 juli 2025 t.e.m. 31 december 2026.
In de geest van de huidige samenwerkingsovereenkomst die loopt t.e.m. 30 juni 2025 werd een evaluatie uitgevoerd van de huidige werking in de periode 1 november 2022 t.e.m. heden.
In tussentijd heeft de Innovatiemanager met ondersteuning vanuit de leden van de stuurgroep ingezet op volgende facetten (zie uitgebreide omschrijving in bijlage):
Voor de toekomstige periode zal de focus uitgebreid worden naar (zie uitgebreide omschrijving in bijlage):
De Gemeenteraad keurt de verderzetting van de samenwerkingsovereenkomst tussen de partners en de voorgestelde budgettering m.b.t. de verdere inhoudelijke ontwikkeling van Innovatiecampus Geel goed.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 30 september 2024 het ontwerp-rooilijnplan Papenhoeven 10 - Ganzenstraat 142 voorlopig vast.
Organisatie openbaar onderzoek
Het college van burgemeester en schepenen werd door de gemeenteraad gelast met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de richtlijnen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 11 december 2024 tot en met 10 januari 2025.
Dit openbaar onderzoek werd aangekondigd door:
Er werd een afzonderlijke mededeling gedaan aan:
Resultaten openbaar onderzoek
De provinciale deputatie liet in haar advies van 19 december 2024 weten geen opmerkingen te hebben bij het rooilijnplan - advies als bijlage.
De NMBS liet in haar reactie van 12 december 2024 weten niet betrokken te zijn bij deze terreinen en bijgevolg geen advies te kunnen verlenen - mail als bijlage.
Er werd geen advies gegeven door het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Bijgevolg mag er aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan
Er werd geen reactie gegeven door openbaar vervoermaatschappij De Lijn.
Er werd één schriftelijke bezwaarschrift per e-mail ingediend door een aangelande, gedateerd op 2 januari 2025. Bijgevolg is het bezwaarschrift tijdig ingediend.
De bezwaarindiener geeft in diens schrijven aan dat een deel van diens eigendom zonder het betalen van een gepaste vergoeding wordt weggenomen.
Op 8 januari 2025 wordt een schrijven, zowel per aangetekend schrijven, als per mail gezonden dat:
Op 21 januari 2025 vraagt de aangelande een schriftelijk bewijs van de geschatte waardevermindering en verklaart dat het niet aan de aangelande is om te bewijzen dat er een waardevermindering optreedt.
Schatting waardevermeerderingen en waardeverminderingen
Op 9 januari 2025 contacteren wij landmeter LSG BV met ondernemingsnummer 0643.979.337 en maatschappelijke zetel gelegen Dr.-Van de Perrestraat 315 te 2440 Geel om onafhankelijk van de landmeter-expert die het rooilijnplan opstelde een aparte schatting van de waardevermeerderingen en waardevermindering uit te voeren.
Op 29 januari 2025 ontvangen wij het schattingsverslag, opgemaakt door landmeter-expert Jef Haeverans (LAN 151623), optredend namens LSG BV - schattingsverslag als bijlage. Het besluit van de landmeter-expert is dat er geen waardevermeerdering/ vermindering is.
Op 30 januari 2025 zenden wij dit schattingsverslag aan de aangelande met dezelfde mededeling dat als deze de geschatte waardevermeerdering/ vermindering door deze wordt betwist, deze binnen 14 dagen na het schrijven op eigen kosten een eigen landmeter-expert dient aan te stellen voor een tegenschatting in toepassing van artikel 28§2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en dat de contactgegevens onmiddellijk na de aanstelling doorgegeven moeten worden aan het team GIS zodat deze in contact gebracht kan worden gebracht met de landmeter-expert aangesteld door de gemeente.
Binnen de gestelde termijn van 14 dagen heeft de aangelande geen bericht gezonden dat deze een tegenschatting wenst.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd of eruit voorvloeien. Om deze redenen wordt het ontwerp-rooilijnplan Papenhoeven 10 - Ganzenstraat 142, zoals door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld in haar zitting van 2 september 2024, zonder wijzigingen definitief vastgesteld.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Papenhoeven 10 - Ganzenstraat 142, opgemaakt door landmeter-expert Ronny Van Eester (LAN 141572), van 7 augustus 2024 definitief vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het bekendmaken van deze definitieve vaststelling overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het huidige artikels 194 en 195, opgenomen in de politiecodex, dienen aangepast te worden om geen tegenstrijdigheden te hebben met de bouwcode van stad Geel.
Volgende artikelen moeten aangepast worden in de politiecodex:
Politiecodex nu | Politiecodex voorstel tot aanpassing |
Artikel 194 Toegangsbreedtes en aantallen Stedenbouwkundig vergunde toegangen §1De breedtes en aantallen opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning zijn van toepassing. Niet stedenbouwkundig vergunde toegangen §2 Toegangen langsheen gemeentewegen
Alle onverharde bermen moeten onderhouden worden als grasberm.
| Artikel 194 Toegangsbreedtes en aantallen Stedenbouwkundig vergunde toegangen §1De breedtes en aantallen opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning zijn van toepassing. Niet stedenbouwkundig vergunde toegangen §2 Toegangen langsheen gemeentewegen
Alle onverharde bermen moeten onderhouden worden als grasberm. |
Politiecodex nu | Politiecodex voorstel tot aanpassing |
Overwelven baangrachten ( Niet van toepassing voor Laakdal en Meerhout) Artikel 195 Aanpassingen aan het openbaar domein voor toegangen naar percelen §1 De aanpassingen op het openbaar domein moeten door de stedelijke diensten uitgevoerd worden of een aannemer aangesteld door de stad. De kosten voor de realisatie van de aanpassingen op het openbaar domein zijn ten laste van de aanvrager, overeenkomstig de geldende retributiereglementen van de stad. §2 Overwelvingen -xxx -Ingeval twee of meer eigenaars gelijktijdig aan elkaar palende bouwpercelen overwelven met elk 6 m, dienen aan de aansluitende perceelseinden geen frontmuren in metselwerk opgetrokken te worden. -Boven de overwelving dient er steeds een verharding te worden aangebracht volgens de regels beschreven in §2.2. -De uitvoering der werken mag de afloop der waters niet hinderen, en de aanvrager zal zich op dat vlak moeten schikken naar de aanduidingen van de stedelijke diensten, die tevens het niveau zullen aangeven.
| Overwelven baangrachten ( Niet van toepassing voor Laakdal en Meerhout) Artikel 195 Aanpassingen aan het openbaar domein voor toegangen naar percelen §1 De aanpassingen op het openbaar domein moeten door de stedelijke diensten uitgevoerd worden of een aannemer aangesteld door de stad. De kosten voor de realisatie van de aanpassingen alsook het herstellen van de bestaande situatie in lijn met het algemene straatbeeld (bv. terug ophalen van een verlaagde boordsteen, oude inrit herstellen naar groenberm) op het openbaar domein zijn ten laste van de aanvrager, overeenkomstig de geldende retributiereglementen van de stad. §2 Overwelvingen -xxx -Ingeval twee of meer eigenaars gelijktijdig aan elkaar palende bouwpercelen overwelven -Boven de overwelving dient er steeds een verharding te worden aangebracht volgens de regels beschreven in §2.2 met uitzondering van overwelvingen bij landbouwpercelen of langs een onverharde weg. -De uitvoering der werken mag de afloop der waters niet hinderen, en de aanvrager zal zich op dat vlak moeten schikken naar de aanduidingen van de stedelijke diensten, die tevens het niveau zullen aangeven. |
graag 'stedenbouwkundige vergunning' vervangen door 'omgevingsvergunning'.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen in artikel 194 en 195 in de politiecodex goed.
Op 5 juni 2023 besliste de gemeenteraad om op een gedeelte van Zeggendijk een snelheidsbeperking in te voeren tot 50 km/u.
Op vraag van de gemeente Kasterlee en owv de drukke fietsroute en aanwezigheid van recreatie in de buurt, wordt gevraagd om deze snelheidsbeperking reeds te laten starten aan de Roerdompstraat.
In januari 2024 besliste Kasterlee om in de Arkstraat vanaf Papendijk tot grens met Geel een snelheidsbeperking van 30 km/u in te voeren owv de hoogteverschillen thv de bruggen over de Nete en de aanwezigheid van de Ark van Noë. Kasterlee vraagt of de borden op Geels grondgebied thv de S-bocht in Zeggendijk mogen geplaatst worden ipv op de grens (brug) met Geel.
Zeggendijk behoort tot het beheer van de stad en is gelegen buiten de bebouwde kom
Het is aangewezen maatregelen te nemen welke de verkeersveiligheid van de kwetsbare weggebruikers ten goede komen. De Zeggendijk is zeer smal, er zit veel autoverkeer op naar de recreatie in buurgemeente Kasterlee en ook landbouwverkeer maakt veelvuldig gebruik van de Zeggendijk.
Daarom wordt de snelheid vanaf de Roerdompstraat tot aan grens Kasterlee terug gebracht naar 50 km/u zodat deze druk gebruikte fietsroute veilig bijft.
Owv de hoogteverschillen thv de bruggen en de aanwezigheid van de Ark van Noë als attractiepool, komt er nog een verdere snelheidsverlaging naar 30 km/u op een gedeelte van de Arkstraat (Kasterlee) en Zeggendijk (Geel). Op Geels grondgebied gaat de snelheidsbeperking tot 30 km/u in op ongeveer 50 meter voor de S-bocht voor de brug ipv op de grens met Kasterlee.
De gemeenteraad beslist het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Zeggendijk, gestemd in de zitting van 20 juni 2024, op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De gemeenteraad beslist dat in de Zeggendijk, vanaf het kruispunt met de Roerdompstraat tot ongeveer 50 meter voor het begin van de S-bocht een snelheidsbeperking van 50 km/u wordt ingevoerd.
Het verkeersbord C43 (50) wordt geplaatst.
De gemeenteraad beslist dat in de Zeggendijk, vanaf ongeveer 50 meter voor het begin van de S-bocht tot aan de grens met Kasterlee een snelheidsbeperking van 30 km/u wordt ingevoerd.
Het verkeersbord C43 (30) wordt geplaatst.
Het kruispunt Roerdompstraat x Zeggendijk wordt geregeld met 3-kleurige verkeerslichten op alle takken. Bij niet werkende verkeerslichten moet Zeggendijk voorrang verlenen aan het verkeer rijdend op de Roerdompstraat. In Zeggendijk worden de verkeersborden B5 geplaatst en wegmarkeringen aangebracht overeenkomstig art. 76.1 uit de wegcode.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de dienst om een kopie over te maken aan:
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 29 september 2022 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de grondstrook die loopt van Smallerijt (t.h.v. huisnr. 7 en 9) naar de Grote Nete vast, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).
Opmeting
De opdracht voor de opmeting van deze gemeenteweg en voor de opmaak van een rooilijnplan werd op basis van de prijs aan landmeterskantoor Daems gegeven.
Bepaling min- en meerwaarde
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 29 september 2022 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik en het voortdurend dertigjarig bezit vast van dit wegdeel.
Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De waardevermindering of -vermeerdering was volgens landmeterskantoor Daems nihil.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan dient een openbaar onderzoek te worden gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Dit openbaar onderzoek zal plaatsvinden van 20 maart tot en met 18 april 2025.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Smallerijt (t.h.v. huisnr. 7 en 9) - Grote Nete, opgemaakt door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066), van 1 december 2023 voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 29 september 2022 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de grondstrook die loopt van Zammelseweg (t.h.v. nrs . 221 en 225) naar Grotesteenweg (t.h.v nr. 138) vast, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).
Opmeting
De opdracht voor de opmeting van deze gemeenteweg en voor de opmaak van een rooilijnplan werd op basis van de prijs aan landmeterskantoor Daems gegeven.
Bepaling min- en meerwaarde
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 29 september 2022 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik en het voortdurend dertigjarig bezit vast van dit wegdeel.
Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De waardevermindering of -vermeerdering was volgens landmeterskantoor Daems nihil.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan dient een openbaar onderzoek te worden gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Dit openbaar onderzoek zal plaatsvinden van 20 maart tot en met 18 april 2025.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Zammelseweg (t.h.v. nrs . 221 en 225) - Grotesteenweg (t.h.v nr. 13, opgemaakt door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066), van 1 december 2023 voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De verkavelingen binnen dit raamcontract maken deel uit van het pakket verkavelingen waarvan het groenonderhoud, op vraag van de Dienst Uitvoering en in kader van de visie 2025, door een externe groenaannemer dient te gebeuren. De uitbesteding van het pakket verkavelingen gebeurt gefaseerd en een groot deel van dit pakket wordt in 2025 naar Dienst Openbaar Domein overgedragen.
Het bestek omvat het volledige groenonderhoud van de verkavelingen met uitzondering van boomverzorging en ijs- en sneeuwvrij houden van verhardingen.
De activiteiten inbegrepen in dit bestek zijn als volgt.
Er wordt aan de inschrijvers gevraagd om de vereiste optie van het maaien van graslanden in te vullen. Stad Geel behoudt zich het recht om het maaien van graslanden al dan niet uit te besteden binnen de zones van deze verkavelingen of daarbuiten. Indien er nieuwe locaties komen waar graslanden door externen moeten worden beheerd, kunnen we deze optie inroepen. Voorlopig blijft het maaien van graslanden intern zoals besproken met Dienst Uitvoering.
De verkavelingen inbegrepen in dit bestek zijn als volgt:
Met uitzondering van een aantal locaties binnen deze deeldorpen, worden bovenstaande activiteiten door de gegunde aannemers uitgevoerd. Voor meer detail van de exacte locaties, zie bijlagen in het bestek.
In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud verkavelingen” werd een bestek met nr. 2025-431 opgesteld door de Financiële dienst.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
* Basisopdracht (Raamovereenkomst onderhoud verkavelingen), raming: zie vertrouwelijke bijlage
* Verlenging 1 (Raamovereenkomst onderhoud verkavelingen), raming: zie vertrouwelijke bijlage
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden, 1 maal verlengbaar.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure. Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
De huidige opdracht beoogt het sluiten van een raamovereenkomst met één enkele deelnemer per verkaveling waarbij niet alle voorwaarden in de raamovereenkomst werden bepaald. De aanbestedende overheid kan de deelnemer aan de raamovereenkomst indien nodig schriftelijk raadplegen om hem te verzoeken zijn offerte aan te vullen.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden aangezien dit de eerste maal is dat dit zo georganiseerd wordt en de inventarisatie van groen op het openbaar domein van Geel nog in opmaak is op dit moment.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De Gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2025-431 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud verkavelingen”, opgesteld door de Financiële dienst goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming is opgenomen in vertrouwelijke bijlage.
De Gemeenteraad keurt de plaatsingsprocedure openbare procedure goed.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in AC000849 -- Geel beheert het openbaar groen. -- OWVM -- MJP003443 -- Kosten onderhoud verkavelingen. -- 2025/6131000/1/0680/
Met het nieuw recyclagepark in het vooruitzicht is het wenselijk om de wijze van inning reeds aan te passen en zo een overgangsperiode te creëren voor de burgers. Binnen de huidige werking kan de burger een knipkaart kopen bij het recyclagepark (via elektronische betaling) of aan het onthaal van het stadhuis (zowel cash als elektronische betaling). Met deze knipkaart kan de burger betalende afvalfracties vereffenen op het recyclagepark. Mogelijke aanpassing van de werking, werd reeds afgetoetst met het diensthoofd recyclageparken van IOK en goed bevonden.
Met de komst van een nieuw recyclagepark zal de wijze van inning met zekerheid wijzigen. IOK is op dit moment een systeem aan het ontwikkelen waarbij bezoeken aan het recyclagepark gekoppeld is aan de Diftar factuur. Concreet betekent dit dat burgers hun betalende fracties gewogen en geregistreerd worden met hun e-ID. Via het e-ID volgt er dan een koppeling met hun Diftar factuur en zal de betaling ook via de Diftar factuur verlopen.
Om te vermijden dat burgers aangekochte knipkaarten niet meer kunnen gebruiken en het lokaal bestuur moet overgaan tot terugbetaling van openstaande saldo's (met een hoge administratieve last als gevolg), dringt een uitfasering van de knipkaarten zich op. In het onderdeel 'Fasering' wordt dit verder toegelicht.
Tot slot brengt de uitfasering een zowel interne als externe administratieve vereenvoudiging met zich mee. Intern betekent dit dat er geen nieuwe knipkaarten meer moeten aangekocht worden en het beheer ervan tot een minimum herleid wordt. Op het recyclagepark zelf valt het beheer en risico op diefstal eveneens weg. De ontvangsten zullen eveneens beter de realiteit benaderen. Voor de burger is dit eveneens een vereenvoudiging. Aangekocht knipkaarten kunnen niet meer verloren gaan of vergeten worden bij een bezoek aan het recyclagepark.
Artikel 173 van de Grondwet
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en latere wijzigingen.
Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (Materialendecreet), in het bijzonder artikel 26.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, en latere wijzigingen (VLAREMA), in het bijzonder art. 5.1.1 e.v.
Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering, en latere wijzigingen.
Fase 1 = tussen nu en de opening van het nieuwe recyclagepark:
Fase 2 = vanaf de opening van het nieuwe recyclagepark:
De gemeenteraad keurt het "Huishoudelijk reglement op het gebruik van het recyclagepark" goed.
In het kader van de opdracht “Aankoop software voor inschrijving diverse opvanginitiatieven en reserveringssoftware voor samenstudeerplaatsen van lokaal bestuur Geel” werd een bestek met nr. 2025-432 opgesteld door de Financiële dienst.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Software voor de inschrijving van opvanginitiatieven lokaal bestuur Geel),
* Perceel 2 (Reserveringssoftware voor samenstudeerplaatsen)
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op zie bijlage.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Volgende ondernemers komen in aanmerking om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- INFO SERVICE BELGIUM NV, Dok Noord 2 te 9000 Gent;
- Orca solutions bvba, Mechelsebaan 205 te 2570 Duffel;
- TACTICS BVBA, Starrenhoflaan 14 te 2950 Kapellen(Antw);
- Cubicare, Jan van Rijswijcklaan 158 te 2018 Antwerpen;
- Vintia, Rozendaalstraat 53 te 8900 Ieper;
- Komma Board, Kardinaal Cardijnstraat 7 te 2840 Rumst;
- ADEONA BVBA, Fruithoflaan 124 bus 7 te 2600 Antwerpen;
- Out of site Belgium, Meereigen 34 te 2170 antwerpen;
- Uneek concepts, Dr.-Van de Perrestraat 125 te 2440 Geel.
Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 30 april 2025 om 10.00 uur voorgesteld.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 143.000,00 niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2025-432 en de raming voor de opdracht “Aankoop software voor inschrijving diverse opvanginitiatieven en reserveringssoftware voor samenstudeerplaatsen van lokaal bestuur Geel”, opgesteld door de Financiële dienst goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De gemeenteraad keurt de plaatsingsprocedure onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking goed.
Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- INFO SERVICE BELGIUM NV, Dok Noord 2 te 9000 Gent;
- Orca solutions bvba, Mechelsebaan 205 te 2570 Duffel;
- TACTICS BVBA, Starrenhoflaan 14 te 2950 Kapellen(Antw);
- Cubicare, Jan van Rijswijcklaan 158 te 2018 Antwerpen;
- Vintia, Rozendaalstraat 53 te 8900 Ieper;
- Komma Board, Kardinaal Cardijnstraat 7 te 2840 Rumst;
- ADEONA BVBA, Fruithoflaan 124 bus 7 te 2600 Antwerpen;
- Out of site Belgium, Meereigen 34 te 2170 antwerpen;
- Uneek concepts, Dr.-Van de Perrestraat 125 te 2440 Geel.
De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 30 april 2025 om 10.00 uur.
AGB sport treedt op als aankoopcentrale voor stadsbestuur Geel.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel heeft een vertegenwoordiging in de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.
Voor de legislatuur 2025-2030 dienen één effectief lid in de algemene vergadering en één plaatsvervanger aangeduid te worden.
De gemeenteraad beslist om Wout Boogaerts als effectief vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Eddy Moons als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel heeft een vertegenwoordiging in de algemene vergadering van Onesto.
Voor de legislatuur 2025-2030 dienen één effectief lid in de algemene vergadering van Onesto en één plaatsvervanger aangeduid te worden.
De gemeenteraad beslist om Arthur Rastelli als effectief vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Onesto voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Maarten Dierckx als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Onesto voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel is aandeelhouder van EthiasCo. Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet de vertegenwoordiging in de algemene vergadering vernieuwd worden. Er is geen vereiste hoedanigheid verbonden aan dit mandaat.
De gemeenteraad beslist om Tom Corstjens als effectief vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van EthiasCo voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel is aangesloten bij het pensioenfonds OFP Prolocus en dient een vertegenwoordiger in de algemene vergadering aan te duiden. Dit mag zowel een politiek mandataris als een ambtenaar zijn.
De gemeenteraad beslist om Tom Corstjens als effectief vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van OFP Prolocus voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad wenst Tom Corstjens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van OFP Prolocus voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel maakt deel uit van de interlokale vereniging Tewerkstelling Zuiderkempen. Na algehele vernieuwing van de gemeenteraden moeten de deelnemende gemeenten in de loop van het eerste kwartaal volgend op het jaar van de verkiezingen nieuwe vertegenwoordigers in het beheerscomité aanduiden.
De gemeenten worden als lid in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen. In de praktijk wordt de vertegenwoordiging vaak ingevuld door de schepen met als bevoegdheden werk en welzijn. Voor elk effectief lid wordt door de gemeenteraad een vervanger aangeduid met hetzelfde mandaat.
De leden van het beheerscomité worden benoemd voor de periode van een legislatuur en treden aan op de eerste werkdag van april.
Artikel 8 van de statuten van de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen
De gemeenteraad beslist om Pieter Cowé aan te duiden als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Bart Julliams aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel heeft een vertegenwoordiging in de structurele adviescommissie van Stichting Kempens Landschap. De structurele adviescommissie bestuurt de stichting samen met de raad van bestuur (bestaande uit afgevaardigden uit de provincieraad) en het directiecomité (bestaande uit de co-voorzitters van de raad van bestuur, de directeur en het departementshoofd van de provincie Antwerpen met het beleidsdomein waartoe de stichting behoort).
De statuten van Stichting Kempens Landschap bepalen dat de structurele adviescommissie wordt samengesteld door de burgemeesters van de gemeenten die de werking van de stichting ondersteunen.
Op 29/11/2024 werd aan de raad van bestuur van Stichting Kempens Landschap toegelicht dat de gemeenteraadsverkiezingen een veranderde samenstelling van de structurele adviescommissie veroorzaakten. Gezien de statutair bepaalde functieverbondenheid werden de nieuwe burgemeesters, waaronder Marlon Pareijn voor Stad Geel, opgenomen in de structurele adviescommissie.
De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat Marlon Pareijn gezien zijn functieverbondenheid als burgemeester van Stad Geel deel uitmaakt van de structurele adviescommissie van Stichting Kempens Landschap.
De stad Geel is aangesloten als werkelijk lid van de vzw Vereniging voor Openbaar Groen.
Stad Geel werd per schrijven opgeroepen om de mandaten in te vullen voor de vzw Vereniging voor Openbaar Groen.
De documentatiestukken werden toegevoegd in bijlage.
Stad Geel kan:
Decreet lokaal bestuur
Artikelen 18, 28 en 29 van de statuten van vzw "Vereniging voor Openbaar Groen"
De gemeenteraad duidt Luc Verguts aan als afgevaardigde in de jaarlijkse algemene vergadering van VVOG (juni).
De gemeenteraad duidt Mathias Van Braband aan als plaatsvervangend afgevaardigde in de jaarlijkse algemene vergadering van VVOG (juni).
De gemeenteraad stelt geen kandidaat voor als bestuurder in het bestuursorgaan van vzw Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel heeft een vertegenwoordiging in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van Kempische Heerd. Die vertegenwoordigingen moeten naar aanleiding van de nieuwe legislatuur vernieuwd worden.
Voor de legislatuur 2025-2030 dienen volgende vertegenwoordigers aangeduid te worden:
De gemeenteraad beslist om Dani Dries als effectief vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Kempische Heerd voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Luc Verguts als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Kempische Heerd voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Tinne Vangeel als vertegenwoordiger aan te duiden in de raad van bestuur van Kempische Heerd voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Bij de start van een nieuwe lokale legislatuur breekt ook voor de VVSG het moment aan voor de samenstelling van de eigen bestuursorganen. Dat gebeurt in overeenstemming met de VVSG-statuten, waarvan de meest recente versie eind 2023 door de algemene vergadering werd goedgekeurd.
De VVSG kent vier bestuursorganen:
De nieuw samengestelde algemene vergadering komt in juni 2025 voor het eerst bijeen. Ze zal op dat moment een nieuw bestuursorgaan verkiezen. Dat zal op zijn beurt uit zijn midden het dagelijks bestuur aanstellen en het aantal en de omvang van de bestuurlijke commissies bekrachtigen. Het bestuursorgaan is ook bevoegd om uit zijn midden de voorzitters van de bestuurlijke commissies aan te stellen. Het dagelijks bestuur zal de overige leden van de bestuurlijke commissies aanstellen.
De gemeenten zijn de enige effectieve leden met stemrecht in de algemene vergadering van de VVSG. Ze worden vertegenwoordigd door een afgevaardigde die hiervoor door de gemeenteraad gemandateerd is. Die afgevaardigde kan een mandataris zijn, of een medewerker van de gemeente. Een gemeente kan ervoor kiezen om naast een effectieve afgevaardigde ook een plaatsvervanger aan te stellen.
De algemene vergadering meet de polsslag van de Vlaamse lokale besturen. Daarom vragen we om (in de mate van het mogelijke) een lid van het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad of een sterk geëngageerd raadslid af te vaardigen. Zij of hij vormt de brug tussen uw gemeente en de VVSG.
De VVSG is geen intergemeentelijk samenwerkingsverband zoals bepaald door het decreet lokaal bestuur. Dat betekent dat één gemeenteraadsbeslissing over de afgevaardigde (en de eventuele plaatsvervanger) volstaat voor de rest van de legislatuur.
De algemene vergadering van de VVSG vergadert in de regel twee keer per jaar (juni en december), afwisselend digitaal en fysiek. Aan de deelname aan deze algemene vergadering is geen presentiegeld verbonden. De algemene vergadering is o.a. bevoegd voor de jaarlijkse goedkeuring van de begroting, de jaarrekening en het jaarverslag.
De VVSG vraagt alle gemeenten om uiterlijk eind maart 2025 een gemeenteraadsbeslissing te nemen over de naam van de afgevaardigde (en de eventuele plaatsvervanger) van de gemeente in de algemene vergadering van de VVSG en het volledig ingevulde voordrachtformulier (bijlage) terug te sturen naar ingrid.vankelecom@vvsg.be.
Het bestuursorgaan van de VVSG bestaat uit 20 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen. De belangrijkste rol van het bestuursorgaan is het innemen van politieke standpunten namens de VVSG. Dat kan gebeuren op vraag van de Vlaamse, federale of Europese overheid, maar ook op initiatief van de VVSG zelf. Deze standpunten worden voorbereid door een of meer bestuurlijke commissies (zie verder).
De VVSG streeft naar een bestuursorgaan dat qua samenstelling maximaal de grote diversiteit van de Vlaamse gemeenten weerspiegelt. Ze houdt hiervoor dan ook rekening met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, een billijke man-vrouwverhouding, de diverse types gemeenten (grootte, landelijk-stedelijk, …), de geografische spreiding, enz. Verder verbieden de statuten dat er van één gemeente meer dan één bestuurder is.
Het bestuursorgaan vergadert tien keer per jaar gedurende ongeveer 3 uur, wellicht op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend fysiek (in Huis Madou, Brussel) en digitaal plaats.
De VVSG-statuten bepalen dat de politieke standpunten die het bestuursorgaan inneemt worden voorbereid door bestuurlijke commissies. Die bestaan elk uit 18 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen, eventueel aangevuld met experten.
De VVSG streeft naar bestuurlijke commissies die qua samenstelling maximaal de grote diversiteit van de Vlaamse gemeenten weerspiegelt. Ze houdt hiervoor dan ook rekening met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, een billijke man-vrouwverhouding, de diverse types gemeenten (grootte, landelijk-stedelijk, …), de geografische spreiding, enz.
Elke bestuurlijke commissie wordt voorgezeten door een lid van het bestuursorgaan.
De bestuurlijke commissies vergaderen zes tot tien keer per jaar, doorgaans op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend fysiek (in Huis Madou, Brussel) en digitaal plaats.
De VVSG zal aan het nieuwe bestuursorgaan voorstellen om in de periode 2025-2030 te werken met vijf bestuurlijke commissies:
Het mandaat van bestuurder of commissielid van de VVSG is bezoldigd. Per vergadering krijgen de aanwezigen een presentiegeld dat gelijk is aan het maximale bedrag van het presentiegeld voor de gemeenteraad. Verder vergoedt de VVSG de verplaatsingskosten, voor zover het bestuur die zelf niet ten laste zou nemen.
Tegenover deze bezoldiging staat een engagement: van VVSG-bestuurders en -commissieleden wordt een actieve betrokkenheid verwacht vanuit een sterke lokale gedrevenheid: een grondige voorbereiding van de dossiers, een actieve deelname aan de vergaderingen, het opnemen van de rol van VVSG-gezicht binnen de eigen streek, het mee verdedigen van de door de VVSG ingenomen standpunten binnen de eigen politieke partij, enz. VVSG-bestuurders en -commissieleden ondertekenen in functie hiervan ook een engagementsverklaring.
Wegens het belang van deze functies voor de VVSG in het algemeen en de band met de lokale beleidsvisies in het bijzonder, is een kandidaat-VVSG-bestuurder of -commissielid bij voorkeur een lid van het college van burgemeester en schepenen (of het districtscollege). In elk geval moet hij of zij gedurende het volledige mandaat als VVSG-bestuurder lokaal mandataris zijn en blijven.
Leden van het bestuursorgaan en van de bestuurlijke commissies kunnen alleen zetelen na het uitdrukkelijke akkoord van de gemeenteraad waartoe ze behoren. Deze validatie moet pas gebeuren nadat de VVSG op basis van de ingediende kandidaturen (zie verder) een volledig voorstel klaar heeft voor de samenstelling van het nieuwe bestuursorgaan en de vijf bestuurlijke commissies. Dat wordt verwacht in de loop van de maand april. We houden u hiervan op de hoogte.
De eventuele validatie kan dan geagendeerd worden op de raadszitting van mei of begin juni, voorafgaand aan de algemene vergadering van de VVSG.
Kandidaturen voor het bestuursorgaan of een van de bestuurlijke commissies van de VVSG kunnen uitsluitend worden ingediend door het invullen van deze vragenlijst. Dat moet gebeuren voor eind maart 2025.
Kandidaat-bestuurders of -commissieleden die door de toepassing van de diverse selectiecriteria (zie hoger) uiteindelijk niet worden geselecteerd, komen op een reservelijst terecht. Die spreken we aan wanneer mandaten in de loop van de legislatuur openvallen.
Stemming:
De gemeenteraad duidt Hanne Van Dingenen aan als afgevaardigde in de algemene vergadering van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
De gemeenteraad duidt Mathias Van Braband aan als plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
De gemeenteraad wenst Marlon Pareijn voor te dragen als kandidaat-bestuurder in het VVSG-bestuursorgaan.
De gemeenteraad wenst Bart Julliams voor te dragen in de Bestuurlijke Commissie Kwaliteitsvolle Leefomgeving.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Stad Geel heeft een vertegenwoordiging in de algemene vergadering Poolstok. Die vertegenwoordiging moet naar aanleiding van de nieuwe legislatuur vernieuwd worden.
Voor de legislatuur 2025-2030 dienen één effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok en één plaatsvervanger aangeduid te worden.
Daarnaast kan een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voorgedragen worden. De leden van de raad van bestuur worden conform de statuten van Poolstok benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de vennoten.
De gemeenteraad beslist om Arthur Rastelli als effectief vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Poolstok voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Jef Liekens als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Poolstok voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad wenst geen kandidaat-lid in de raad van bestuur van Poolstok voor te dragen.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Waardenmakerij vzw en Milieu en Werk vzw werken met een personele unie. Dat wil zeggen dat de algemene vergaderingen en raden van bestuur simultaan gebeuren. Het is dan ook logisch om voor beide instanties dezelfde vertegenwoordigers af te vaardigen. Dit gemeenteraadsbesluit behandelt dus de politieke vertegenwoordiging voor zowel Waardenmakerij vzw als voor Milieu en Werk vzw.
Voor de legislatuur 2025-2030 dienen volgende vertegenwoordigers aangeduid te worden:
Minstens één van de drie vertegenwoordigers in de raad van bestuur moet een deskundige zijn die geen lid is van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn of bijzonder comité voor de sociale dienst. Die deskundige vertegenwoordiger wordt aangesteld via een gemeenteraadsbesluit in de besloten zitting van 10/03/2025.
De bestuurders worden benoemd voor een periode van zes jaar die samenvalt met de duur van de legislatuur en loopt van de algemene vergadering in het eerste jaar van de legislatuur tot de gewone algemene vergadering in het jaar volgend op het laatste jaar van de legislatuur.
De gemeenteraad beslist om Griet Verhesen als vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering van Waardenmakerij vzw en Milieu en Werk vzw voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Helena Plomteux als vertegenwoordiger aan te duiden in de raad van bestuur van Waardenmakerij vzw en Milieu en Werk vzw voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Griet Verhesen als vertegenwoordiger aan te duiden in de raad van bestuur van Waardenmakerij vzw en Milieu en Werk vzw voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
Stad Geel neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.
De statuten van IKA, inzonderheid de bepalingen betreffende de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging.
Stad Geel werd per aangetekend schrijven van 8 januari 2025 opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die op 17 maart 2025 plaats heeft om 18:30 u in de E 10 Hoeve, Kapelstraat 8 a - 2960 Brecht.
De principenota werd als documentatie aan de gemeente/stad overgemaakt.
Overeenkomstig artikel 18 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij IKA onmiddellijk na voornoemde Algemene Vergadering en dient deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen over te gaan.
Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, bepaalt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een Algemene Vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.
Het feit dat overeenkomstig artikel 10 van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen.
De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente/stad overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor de Raad van Bestuur.
Stemming:
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging d.d. 17 maart 2025 met als agendapunten:
De gemeenteraad draagt Ben Van Looveren voor als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur van de dienstverlenende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de Algemene Vergadering van 17 maart 2025 tot aan de eerste Algemene Vergadering in het jaar 2031.
De gemeenteraad duidt Fred Lambrechts aan als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
De gemeenteraad duidt Helena Plomteux aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging op 17 maart 2025, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de dienstverlenende vereniging IKA, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle of op het e‑mailadres lieven.ex@fluvius.be..
Stad Geel is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen.
Stad Geel werd per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Kempen die op 20 maart 2025 plaatsheeft in Alta Ripa II, Engelstraat 6 te Oud-Turnhout.
De documentatiestukken werden per mail overgemaakt en kunnen tevens elektronisch geraadpleegd worden op het Extranet van Fluvius Kempen.
Overeenkomstig artikel 18 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius Kempen onmiddellijk na voornoemde Algemene Vergadering en dient deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen over te gaan.
Stad Geel is ingedeeld bij het Regionaal Bestuurscomité Zuid.
Overeenkomstig artikel 17 punt 2 van de statuten heeft elke gemeente het recht om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC).
Overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen.
Een kandidaat-bestuurder dient eveneens te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC.
Het moet gaan om onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 1.1.1., §2, 74° van het Energiebesluit. Er zijn een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd.
Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een Algemene Vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.
De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier die aan de deelnemende gemeente/stad overgemaakt werd, ook gelden voor de vertegenwoordigers op (buitengewone) Algemene Vergaderingen. De vertegenwoordigers mogen niet als kandidaat-lid voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) of voor de Raad van Bestuur.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen van 20 maart 2025 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen/benoemingen’.
De gemeenteraad draagt Vera Celis voor als kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité Zuid van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 20 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
De gemeenteraad draagt Vera Celis tevens voor als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 20 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.
De gemeenteraad duidt Ben Van Looveren aan als effectieve vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
De gemeenteraad duidt Gilberte Peeters aan als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen op 20 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Voor de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal dv”) dient een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger vanuit de gemeente aangeduid te worden.
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers (vennoten). Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden, vermeld in artikel 436 DLB, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers van de algemene vergadering.
Conform de decretale en statutaire bepalingen heeft elke deelnemer bij Cipal dv recht op één vertegenwoordiger op de algemene vergadering. Desgewenst kan de gemeente ook één of meer plaatsvervangers (met vermelding van hun onderlinge rangorde) aanduiden.
De bijzondere algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal zal op digitale wijze plaatsvinden op maandag 31 maart 2025 om 17.00 uur.
Het Decreet over het Lokaal Bestuur(“DLB”) van 22 december 2017, inzonderheid artikel 432 DLB dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering regelt.
De statuten van Cipal dv, inzonderheid artikel 32 van de statuten dat de samenstelling van de algemene vergadering bepaalt.
De gemeenteraad duidt Luc Verguts aan als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal dv gedurende de huidige legislatuur.
De gemeenteraad duidt Fred Lambrechts aan als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van Cipal dv gedurende de huidige legislatuur.
De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een bijzondere algemene vergadering op 26 maart 2025.
Bij het begin van iedere bestuursperiode moeten de afgevaardigden van de leden-gemeenten in de verschillende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden opnieuw worden aangeduid.
Aangezien de gemeente aandeelhouder is in de intergemeentelijke vereniging PONTES, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid. Deze kan aangesteld worden voor de duur van de hele bestuursperiode.
Los van deze aanstelling moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld voor de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025.
Vermits er tevens een mandaat vacant is in de raad van bestuur van PONTES, kan de gemeente een kandidaat-bestuurder voordragen.
In de statuten van PONTES is bepaald dat er in functie van de verschillende in de statuten beschreven kiesdistricten één of meerdere kandidaat-bestuurders kunnen worden voorgedragen. De leden-gemeenten, die tot eenzelfde kiesdistrict behoren plegen hierover overleg om in consensus een kandidaat voor te dragen, bij gebreke waaraan het mandaat gaat naar de gemeente uit dat kiesdistrict met de meeste aandelen. Er is voor de Limburgse leden-deelgemeenten één mandaat van bestuurder met raadgevende stem beschikbaar.
Stad Geel is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.
De vertegenwoordiger van de gemeente in een intergemeentelijk samenwerkingsverband wordt door de gemeenteraad uit zijn leden aangeduid.
De vertegenwoordiger van de gemeente moet bij geheime stemming worden aangesteld.
Deze aanstelling is herroepbaar en doet geen afbreuk aan het feit dat het individueel mandaat van de vertegenwoordiger vooraf aan elke algemene vergadering moet worden vastgesteld.
Aangezien er een bestuursmandaat vacant is in de raad van bestuur van PONTES kan de gemeente een kandidaat-bestuurder voordragen.
Alleen de Limburgse leden-deelgemeenten kunnen één voordracht doen voor de kandidaat-bestuurder met raadgevende stem.
Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.
Artikel 34, §2, 2°, artikel 41, tweede alinea, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de leden-gemeenten die door en uit de leden van de gemeenteraad worden aangewezen. Het mandaat van de vertegenwoordiger moet telkens voor elke algemene vergadering opnieuw worden vastgesteld.
Artikelen 15, 23 en 25 van de statuten van Pontes
De algemene vergadering is samengesteld uit de afgevaardigden van de leden van de vereniging. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
De intergemeentelijke vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van maximaal 15 stemgerechtigde leden en maximaal 5 leden met adviserende stem, door de algemene vergadering benoemd op voordracht van de aandeelhouders.
De gemeenteraad duidt Mathias Van Braband, gemeenteraadslid, en Hanne Van Dingenen, gemeenteraadslid, wonende te aan als respectievelijk effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de buitengewone en gewone algemene vergaderingen van PONTES voor de gehele bestuursperiode 2025-2030.
De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 26 maart 2025, die er als volgt uit ziet:
De gemeenteraad draagt zijn vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 26 maart 2025 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.
De gemeenteraad draagt Nadine Laeremans, gemeenteraadslid, voor als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van PONTES.
Op 24 december 2024 ontving Stad Geel een schrijven van Agentschap Binnenlands Bestuur met de mededeling dat er een klacht werd ingediend m.b.t. de verplichtingen opgenomen in artikel 285, §2, 2° Decreet Lokaal Bestuur en met het verzoek om alle betrokken besluiten, het dossier, een uitgebreide toelichting en ons standpunt over het voorwerp van de klacht over te maken.
Het bestuur geeft aan dat ze de besluitenlijsten in het verleden niet hebben gepubliceerd, maar zal vanaf heden deze besluitenlijsten opvragen bij AZ Sint-Dimpna en publiceren.
De beslissingen van de toezichthoudende overheid ABB, die aan stad Geel worden meegedeeld, dienen ter kennis te worden gebracht op de zitting van de gemeenteraad.
Artikel 333, tweede lid decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de provinciegouverneur Cathy Berx, namens Agentschap Binnenlands Bestuur, over de klacht inzake schending publicatieplicht AZ Sint-Dimpna.
De opmars van de Aziatische Hoornaar neemt nog altijd toe. Deze exotische wespensoort vormt niet alleen een bedreiging voor de bijen van onze imkers, maar kan zelfs een gevaar voor de mens vormen .
In Frankrijk waar de Aziatische Hoornaar voet op Europese bodem heeft gezet is er reeds een grote populatie en zijn er helaas ook al dodelijke slachtoffers te betreuren door aanvallen van hoornaars.
Het is daarom van groot belang om de populatie in te perken.
De Aziatische Hoornaar kan men bestrijden door selectieve lokvallen te plaatsen in het voorjaar om zo de koninginnen weg te vangen , zodat ze geen nieuwe nesten kunnen stichten.
Ik heb daarom volgende vragen aan het stadsbestuur :
Ik stel deze laatste vraag omdat er vorig jaar een proefproject werd opgestart ( samenwerking: stad Geel – provincie Antwerpen en lokale imkers ) met een proefcirkel in omgeving van Steenbergen. Er is volgens lokale imkers in het najaar niets meer gebeurd met de lokvallen die in proefcirkel stonden en er is ook geen terugkoppeling geweest naar hen.
Is dit project nog lopende? Graag een stand van zaken .
In Geel kan men maar op één plaats trouwen: in het gemeentehuis. Dat wordt alsmaar zeldzamer, want alsmaar meer gemeenten bieden de mogelijkheid om het burgerlijk huwelijk op alternatieve locaties buiten het gemeentehuis te laten plaatsvinden. Soms zelfs in open lucht, maar ook historische sites en andere neutrale openbare plaatsen komen in aanmerking. In Genk wees de stad liefst zes unieke locaties aan voor huwelijken, waaronder C-Mine, de Kiosk van Kattevennen en het Molenvijverpark. In Glabbeek zijn er drie overdekte alternatieven en een bos, en er zijn nog andere voorbeelden te noemen. In ongeveer een derde van de West-Vlaamse gemeenten is trouwen in open lucht mogelijk, met locaties variërend van parken tot historische sites. De verantwoordelijkheid voor de organisatie van het evenement ligt telkens bij bij het koppel en zijn entourage.
De ruimte die in Geel als trouwzaal dienst doet, is daar niet voor bedoeld. Het is een noodoplossing die het gemis aan een tweede gebouw – de zg. representatieve vleugel met o.a. een raadzaal – moet compenseren. Dat gebouw werd samen met het huidige gemeentehuis getekend, maar bleef in 1988 in de plannen steken. De praktische nadelen van deze trouwlocatie zijn vaak voelbaar, vooral door de mensen die de plechtigheid buiten moeten volgen.
We stellen dan ook voor dat het schepencollege het aantal trouwlocaties voor Geelse kandidaat-echtparen uitbreidt. Laat de koppels kiezen uit een menu van een vier à vijf diverse locaties, waaronder minstens één in open lucht. Het Gasthuismuseum lijkt alvast een fijne optie, zowel voor overdekte als niet overdekte plechtigheden. Voor de rest kan er gedacht worden aan de kapel van Elsum, de Greens in de Bogaard, het Van Disselhuis, het Stadspark... Mogelijkheden genoeg.
Wil het schepencollege een dergelijke uitbreiding overwegen?
Graag een stand van zaken in kader van de vergunningsaanvraag van 'Jumbo' op de Pas.
Welk standpunt heeft het stadsbestuur ingenomen bij de hoorzitting begin februari?
Is de publieke parking voorzien?
Hoe verloopt de verdere procedure en tijdspanne van deze plannen?
Op de gemeenteraad van oktober ‘24 heb ik een vraag gesteld over de verkeerswijziging die doorgevoerd werd in de Kapelstraat in het kader van het creëren van een veilige schoolomgeving.
De eerste proefopstelling (een fietsstraat) werd na evaluatie afgevoerd omdat er niet voldoende draagvlak voor was. Slechts 53.6% was voor het behoud van de fietsstraat. De fietsstraat zorgde ook voor onzekerheid op het kruispunt Holven/ Kapelstraat/ Groenstraat omdat de fietsers richting Groenstraat van de fietsstraat op een dubbelrichtingsfietspad aan de andere kant moesten geraken.Met de huidige proefopstelling is dat opgelost, maar we horen dat fietsers richting Holven/ Gasstraat nu op datzelfde kruispunt moeilijkheden ondervinden. Fietsers staan daarbij letterlijk in het midden van de straat, met auto's die hen voorbij steken en nauw passeren om links af te slaan. Zeker voor kinderen van de VBS De Regenboog zorgt dit voor onzekerheid bij het fietsen.
De evaluatie zou gepland zijn in januari 2025Is de evaluatie ondertussen gebeurd? Wie werd erbij betrokken? Wat was het resultaat?
Indien de huidige proefopstelling definitief wordt: Welke ingrepen zullen er gebeuren voor de infrastructuur zodat ook de kinderen richting Holven/ Gasstraat in alle veiligheid kunnen oversteken.
Vorig jaar lukte het het stadsbestuur niet om op basis van ‘versoepelde’ Vlaamse regelgeving vóór de zomer een zwemgelegenheid in open water te scheppen. Hoe zit dat voor dit jaar? Waar zal de Gelenaar de komende zomer in open lucht kunnen gaan zwemmen zonder een GAS-boete te riskeren?
Inzetten op sterke opvang voor onze kinderen, is goed voor de ontwikkeling van élk kind, zowel op vlak van taal als sociale vaardigheden en mentaal welzijn. Het verbreden van onze naschoolse opvang, biedt ons de kans om te zorgen dat elk kind een gelijke start krijgt in onze samenleving. Daar strijden we met Vooruit elke dag voor. In Geel krijgen we vanuit Vlaanderen zelfs een budget vrij van 968 580,83 euro.
Het nieuwe BOA-decreet moet ons doen nadenken over hoe we als stad de naschoolse opvang en activiteiten voor kinderen het beste aanpakken:
Hoe zorgen we voor een kwalitatief, divers en toegankelijk aanbod voor elk kind? Hoe zorgen we er ook voor dat het aanbod tegemoet komt aan de noden van ouders en het combineren van werk en gezin?
Alle partners die activiteiten organiseren, iedereen die eraan deelneemt (kinderen, ouders en andere zorgpersonen en de aanbieders van activiteiten en opvang) worden best in de opmaak van het gemeentelijk plan van aanpak betrokken.
Vandaar volgende vragen:
Welke stappen heeft de stad in 2024 en de vorige jaren reeds genomen en zal de stad in 2025 nog nemen om tot een gedragen en ambitieuze visie op het nieuwe BOA-beleid te komen, zodat we als stad klaar zijn voor de start van het nieuwe BOA-decreet op 1 september 2026?
Hoe wordt het huidige BOA-aanbod en -beleid gewaardeerd, en hoe zien we de toekomst?
Hoe zorgt het stadsbestuur ervoor dat de doelstellingen van het nieuwe BOA-decreet gehaald worden?
Hoe organiseren we een samenwerkingsverband waarin opvang, sport, jeugd en cultuur samenwerken, zodat we ook de activiteiten dichter bij de school brengen? Hoe ontwikkelen we - in overleg met dit samenwerkingsverband - een kwaliteitskader?
Worden de ouders, of zelfs de kinderen, bevraagd over de noden op vlak van opvang en naschoolse activiteiten?
Op welke wijze zullen de concrete middelen vanaf 2026 ingezet worden? Welke partners hebben eventueel al toegezegd? Hoe worden de verdeelsleutels bepaald?
De nieuwe Vlaamse Regering heeft heel wat ambities, waarvan er nogal veel specifiek gericht zijn op de bloei van de Antwerpse haven. In dat kader komen een aantal oude dossiers met een grote impact op de Kempen en Geel opnieuw uit de koelkast. Ik denk daarbij de nieuwe ondergrondse pijplijn, die zowat overal op afkeuring kon rekenen, maar ook aan de heropening van de IJzeren Rijn, de historische treinverbinding tussen de haven en het Ruhrgebied. Begin deze week konden we vernemen dat minister De Ridder dit dossier eerst met Nederland en later met Duitsland zal bespreken.
Dit dossier lijkt ons bijzonder geschikt om er in het kader van de nieuwe streefdoelen inzake participatie, die ook uw bestuur (hopelijk) huldigt, breder over na te denken samen met de burgers van alle gemeenten langs het tracé. Een aanpak die begint bij degelijke informatie over alle economische elementen en mobiliteitsaspecten van het plan kan tot een gefundeerde en goed gedragen houding leiden van de Kempische besturen, waaronder dat van Geel. Het zou te betreuren zijn mocht de bloei van de Antwerpse haven de Kempen een ijzeren pad in de korf zetten.
De IJzeren Rijn was min of meer actueel tussen ca. 1990 en 2010. Ze verwekte toen heel wat beroering en bezorgdheden in de Kempen door de intense trafiek en dito overlast die ze door de centra van heel wat gemeenten met zich zou brengen. Wordt het geen tijd dat er opnieuw een initiatief wordt genomen binnen – bijvoorbeeld – de vereniging van Kempische burgemeesters en/of IOK om regionaal overleg op te starten over deze kwestie?
De uitrol van het BOA-decreet ging in 2021 van start. Er was een overgangstermijn voorzien om de lokale besturen toe te laten een lokaal BOA-beleid uit te tekenen.
Het is de bedoeling dat het lokaal bestuur de regie in handen neemt en een lokaal beleid uittekent rond buitenschoolse opvang en activiteiten.
De Vlaamse regering wil dat er in elke stad en gemeente kwalitatieve naschoolse kinderopvang komt. Een aanbod waarbij onze kinderen niet langer uren wachten op de speelplaats tot ze worden opgehaald maar dat deze tijd zinvol wordt ingevuld met hobby's, huiswerkbegeleiding of extra lessen Nederlands.
De stad Geel zal hiervoor jaarlijks een budget ontvangen. Het jaarlijks basisbedrag per kind is 205 euro en dit bedrag wordt verhoogd met ongeveer 90 euro voor kwetsbare kinderen.
Het is een positief dat er extra aandacht en budget gaat naar kwalitatieve buitenschoolse opvang en activiteiten.
Dit komt niet alleen ten goede van onze kinderen zelf doch maakt dat de ouders niet noodgedwongen dienen te kiezen voor een deeltijdse job omdat ze onmogelijk tijdig aan de schoolpoort kunnen staan of geen netwerk ter beschikking hebben dat kan opvangen.
In ruil voor de extra financiële middelen zullen de gemeentebesturen de regie in handen moeten nemen en vanaf 1 september 2026 wordt dan ook verwacht dat de gemeenten klaar zijn met het nieuwe aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten.
Het is een hele uitdaging maar een mooie taak.
Eén september 2026 zal er snel zijn.
Wat heeft onze stad al gedaan ? Over hoeveel kinderen gaat het op dit ogenblik ? Welke initiatieven werden er reeds genomen ? Hoe ver staat de uitrol ?
Wat staat er nog te gebeuren ?
Er wordt volop gewerkt aan het ‘masterplan stationsomgeving’, een ontwikkeling van de stationsbuurt met drie verschillende ontwikkelingsfasen.
In de eerste twee fasen zouden de private ontwikkelingen gebeuren en pas in een derde fase zouden er publieke investeringen komen voor de omgeving van het stationsplein (stationsgebouw, stationsparking, busstation, fietstunnels, ...) en het parkgebied. Aangezien de verkeerssituatie nu al problematisch is aan het station, lijkt die volgorde niet logisch.
Is het nog steeds de bedoeling om de eerste twee fasen van private ontwikkelingen af te ronden zonder iets te verbeteren aan de mobiliteit in de stationsomgeving?
Projectontwikkelaar Matexi heeft de eerste woningen ondertussen al opgeleverd. Skyline Europe wil nu ook starten met de bouw van project Charlottenhof in de Heidebloemstraat. Er loopt een vergunningsaanvraag voor iets meer dan 40 woningen maar de projectontwikkelaar heeft echter de ambitie om in totaal 150 wooneenheden te bouwen.
Dat zal een enorme impact hebben op de verkeerssituatie. Vanuit de buurt werden er dan ook meer dan 30 bezwaarschriften ingediend.
Het stadsbestuur gaf een ongunstig advies voor deze vergunningsaanvraag.
Een belangrijke reden daarvoor is dat het bouwproject effectief nog enkele knelpunten bevat met betrekking tot de mobiliteits- en verkeersaspecten. De mobiliteitseffecten zouden nog onvoldoende onderzocht zijn.
Deze argumenten konden de provincie niet overtuigen en legde het ongunstig advies naast zich neer.
Deze problemen hadden vermeden kunnen worden als er een RUP bestond voor de stationsomgeving.
Wat is de stand van zaken van de opmaak van het RUP Kernversterking? Zou een RUP Kernversterking dit soort problemen in de toekomst kunnen vermijden?
Is het niet beter om alsnog een RUP op te maken specifiek voor de stationsomgeving? Zo kan het algemeen belang voorop staan wat betreft mobiliteit en betaalbaarheid.
Verder is er ook nog de problematiek van de sociale last. Dit betekent dat bij woningbouwprojecten vanaf 50 woningen ook een norm van minimaal 10% sociale woningen gehanteerd moet worden. Op het schepencollege van 09/10/2023 werd er terecht besloten dat Skyline Europe niet mocht afwijken van de sociale last. Voor het huidige project Charlottenhof gaat het over minder dan 50 woningen maar ze zijn wel van plan om in totaal 150 woningen te realiseren.
Gaat Skyline Europe ontkomen aan de sociale last door het project in stukken van minder dan 50 woningen te kappen?
Worden er stedelijke ontwikkelingskosten opgelegd?
Het is duidelijk dat criminelen hun werkterrein van fysieke inbreuken verleggen naar de digitale wereld. Dit is een tendens die wordt vastgesteld bij alle politiekorpsen.
De oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. De politie maakt ook daarom ook een onderscheid tussen verschillende vormen van cybercriminaliteit, zoals hacking, in formatiefraude, valsheid in informatica, sabotage van computersystemen, oplichting met internet.
De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout rapporteerde dat er in 2024 zowat 2,57 miljoen euro werd buit gemaakt bij burgers.
Dit is al een zeer hoog bedrag en de lokale politie stelt vast dat de honderden meldingen heel waarschijnlijk slechts een topje van de ijsberg zijn. Er wordt te weinig aangifte gedaan. Volgens de politie zijn de belangrijkste redenen om geen aangifte te doen het feit dat het nadeel niet erg groot is of men er niet aan gedacht heeft om de politie te verwittigen en men denkt dat waarschijnlijk de politie er toch niets aan kan doen. De politiecommissaris van onze politiezone stelt dan ook dat goede preventie van groot belang is.
Preventie is uiteraard van essentieel belang en daar wordt in onze politiezone ook veel op ingezet. Op 13 maart gaat er weer een gratis infosessie Cybercrime door wat onze fractie alleen maar kan toejuichen.
Zoals iedereen weet zoeken criminelen de gemakkelijkste weg. Dit is zo met fysieke feiten zoals diefstal, als je ladder al buiten staat, een raam openstaat... is het wat gemakkelijker. Als deze digitale criminelen "slachtoffers" zoeken, gaan ze het zich ook gemakkelijk maken. Wie is een gemakkelijker slachtoffer ? Meestal zijn dat de iets ouderen onder ons.
Hebben we cijfers over de leeftijd van de slachtoffers ? Worden senioren meer het slachtoffer van cybercriminaliteit ?
Studies wijzen uit dat de meerderheid van de ouderen bang zijn om slachtoffer te worden van online fraude. Deze senioren zijn al alert maar het wordt steeds lastiger om online fraude te erkennen.
De politie geeft zelf aan dat er nog veel te weinig aangifte wordt gedaan van cybercriminaliteit.
Ik ging een kijkje nemen op de site van onze politiezone.
Ik stelde vast dat onder het luik " Aangifte of melding doen '" via digitaal loket niet afzonderlijk het onderwerp cybercriminaliteit / internetfraude wordt aangegeven.
Nu dient het slachtoffer van cybercriminaliteit persoonlijk langs te komen. Dit maakt het toch weer extra moeilijk om aangifte te doen temeer daar veel mensen toch wat beschaamd zijn omdat ze zich laten rollen hebben.
Maak het "slachtoffers" gemakkelijker om aangifte te doen. Het slachtoffer gaat zich gehoord voelen en de politie heeft weer meer cijfers en meten is weten. En kennis maakt dat er beter kan ingezet worden om te voorkomen.
Het is heel belangrijk om in te zetten op preventie en dit op regelmatige basis onder de aandacht te brengen. Voorkomen blijft nog steeds veel beter dan genezen.
De gemeenteraadsverkiezingen liggen alweer 5 maanden achter ons. Er is echter nog geen bestuursakkoord te bespeuren. Wanneer kunnen we dit verwachten? Waar loopt het vast?