Terug Gemeenteraad

ma 05/09/2022 - 20:00 Ooievaarsnest

Openbare zitting

Hoogdringende punten toe te laten tot de zitting

Personeel & Organisatie

Personeel

Burger & Welzijn

Kindzorg en Onderwijsregie

Grondgebonden Zaken

Bouw en Milieu

  • Tegen 1 januari 2023 moeten de SHM’s en SVK’s één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. 

    Op 4 februari 2022 keurde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen goed. De gemeenten Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Olen, Vorselaar en Westerlo vormen het werkingsgebied Kempen-Zuid.

    Om een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied te vormen moet een heel traject doorlopen worden en moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden tot erkenning als woonmaatschappij (ofwel door zichzelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij). Indien dit traject niet haalbaar is tegen 1 januari 2023, kan een verlenging van de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij bekomen worden en dit tot 30 juni 2023. Daartoe moet een aanvraag ingediend worden bij het agentschap Wonen-Vlaanderen en dit ten laatste op 30 september 2022. Daarbij moeten de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappijen aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zullen kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art. 223, §2, 2de lid van het BVR van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen). 

    Op het lokaal woonoverleg werd reeds meermaals aangehaald door de betrokken SHM’s en SVK’s dat de timing om tegen 1 januari 2023 een woonmaatschappij te vormen quasi onhaalbaar zal zijn, ongeacht het intensieve traject dat momenteel wordt doorlopen. 

  • Princiepsvraag gratis grondafstand in het kader van een aanvraag in het omgevingsloket (OMV_2021196235) 

    De omgevingsvergunning in het kader van het gebouw zelf kan pas vergund worden door het college van burgemeester en schepenen nadat de gemeenteraad de grondafstand heeft goedgekeurd.

    De uitvoering van de werkzaamheden (sloop en nieuwbouw) kan pas van start gaan ná het verlijden van de akte of met uitdrukkelijke overeenkomst met de dienst patrimonium.

    De uitbreiding van het voetpad komt in eigendom van de stad. De stad staat in voor de kosten van aanleg stoep. Andere kosten die voortvloeien uit wijzigingen van het openbaar domein in het kader van de toegang naar het gebouw, zoals bv. verlagen boordstenen of aanpassen van belijning op de weg, zijn op kosten van de bouwheer.

    De aanvrager is op de hoogte van deze grondafstand.

Mobiliteit en Openbare Werken

GIS en Infocel Technische Dienst

Financiën

Financiën

Algemeen Bestuur

Onderwijs

Algemeen Bestuur stad

Initiatiefrechten

Besloten zitting

Grondgebonden zaken

Mobiliteit en openbare werken

Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur stad

Initiatiefrechten


Publicaties

Besluitenlijst
Notulen